Kulumne
#zastava #simboli #Slovenija
Gone with the wind: Ferijalni savez Jugoslavije in druge zgodbe iz Kijeva
Logo 04.04.2022 / 06.10

Ali neprepoznavna slovenska zastava funkcionira? Da. Kot zasilen rekvizit za visenje in mahanje od Planice do Bruslja že mogoče.

" In tako smo dobili zastavo z grbom, ki s stiliziranim Triglavčkom in valovčki ob vznožju spominja na emblem nekdanjega Ferijalnog saveza Jugoslavije."

Naš odpravnik poslov je po lastnem pričevanju oz. poročanju — “ekskluzivno za TV Slovenija” — ob prihodu na vmes neaktivno ambasado v Kijevu razobesil slovensko zastavo. A že po dveh dneh so ga ukrajinski varnostni organi prosili, naj jo spusti z droga … — ker da preveč spominja na rusko zastavo.

Žalitev? Sramota? Ponižanje?

Gone with the wind

Odpravnikova prijazna gostobesednost vzbuja sum, da je bil glede na kompleksnost in kompliciranost zadeve nekoliko v zadregi. Takole se je v zvezi s tem izrazil: 

“Ko smo prišli v Kijev, je bilo kar vetrovno, in ko smo s ponosom dvignili nazaj slovensko zastavo in evropsko zastavo, so lepo plapolale v vetru. Seveda, ta veter je po dveh dneh pojenjal in včeraj so se zastave spustile ob drog in so delovale na daljavo kot ruske zastave. Takoj zjutraj so prišli do mene pripadniki nacionalne garde, kasneje še policije — zelo vljudni, zelo spoštujejo, kaj smo naredili, da smo se vrnili nazaj, da smo dali upanje Ukrajini —, in so prosili, če bi slovensko zastavo lahko začasno sneli, ker je preveč podobna ruski.”

Nefan zastave

Kot državljana, ki mu je nerodno, da ima Slovenija tako bedno zastavo, me pripetljaj v Kijevu zanima predvsem s stališča prepoznavnosti in imidža države.
​{embed_info_box}197510{/embed_info_box}

Domoljubne tečneže bi lahko zmotilo že sámo dejstvo, da je odpravnik poslov razumevajoče izpolnil “vljudno” prošnjo ukrajinskih varnostnih organov in slovensko zastavo res snel. Ker sorry, to pa ne. To je naša zastava in na tem drogu bo ostala. [Update: Slovenska zastava pred ambasado baje spet visi, ker da so ukrajinski varnostni organi okrepili varovanje ulice; op. MC]

In kaj pomeni “začasno”? Do naslednjega vetra, ko bo spet “lepo plapolala” in ko bodo vrli Ukrajinci že na daleč videli naš grdi grb in videli, da to ni ruska zastava? Ali do takrat, ko se bo Slovenija odločila za to nepredstavljivo, vendar nujno potezo, da redizajnira zastavo v nekaj bolj estetsko in komunikacijsko prebavljivega in prepoznavnega?

Problemi s trobojnico

Problemov s slovensko trobojnico je cel kup. Da jo samo grb ločuje od zastave hudobne, agresorske države, je samo trenutno aktualen. No, ta nerodnost bi se lahko zgodila tudi Slovaški, katere zastavo od slovenske — in ruske, brez grba — tudi ločuje samo grb. Je pa seveda tipično, da sta med temi tremi skoraj identičnimi zastavami prav zastavi dveh malih, zgodovinsko nesamostojnih držav podobno grbasta zmazka, ne pa tudi historični ruski “original” brez grba.

Če še (ali več) ne veste, kako je nastala slovenska trobojnica, naj vas spomnim: spomladi 1991 — ko se je že zelo mudilo — se je Demos obrnil na Društvo oblikovalcev Slovenije s prošnjo, da bi poskrbelo za oblikovanje državne zastave. Ker pa je vlada pričakovala rešitev v roku enega meseca, si DOS ni upalo sprejeti naročila. Ker to ne gre tako hitro. Zato je vlada morala improvizirati.
​{embed_info_box}197511{/embed_info_box}

In tako je Slovenija dobila improvizirano zastavo, ki jo je od daleč zlahka zamenjati s slovaško, v brezvetrju pa tudi z rusko. Zastavo z grbom, ki s stiliziranim Triglavčkom in valovčki ob vznožju spominja na emblem nekdanjega Ferijalnog saveza Jugoslavije.

Zapomnljivost

Od grafičnega oblikovalca Ranka Novaka vem, da je njegov cehovski kolega Peter Skalar že leta 1991 naredil osnutek zastave, ki pa ga nikoli ni prijavil oz. ponudil, še pokazal ga je redkokomu. Zamislil si je belo zastavo z dvema krogoma — modrim in rdečim (ne z delno prekrivajočima se kot pri Mastercardu).

Tega ne razlagam zato, da bi opozoril na konkretno rešitev, ampak zato, da bi opozoril, da je prepoznavnost, zapomnljivost državne zastave absolutna nujnost. Če država nima prepoznavne, negrešljivo identifikatorične zastave, niti sama ne more biti prepoznavna.

Zastava ni samo orodje

Obstoječa slovenska zastava je resda splošno sprejeta. Nanjo smo se navadili. Ker je pač naša. Obstoječa slovenska zastava je zanikrn in zasilen rekvizit, ki kolikor-toliko dobro služi svojemu namenu. Izobešamo jo na državne ustanove po Sloveniji in v Bruslju, z njo pa tudi lahko mahamo v Planici. Videti je, da to zadošča. Ker ljudje pač mislijo, da je zastava nekaj takega kot vsak drug rekvizit: tudi neoblikovanega, utilitarnega lahko uporabljamo, ne samo oblikovanega. 

Toda glede na to, da je dizajn oz. estetika za večinsko javno mnenje samo snobizem, je veliko vprašanje, v čem in po čem je Slovenija tako prepoznavna, da bi sploh morala imeti zastavo, ki bi bila nekaj posebnega.
​{opomba}197509{/opomba}

NAROČI SE
#zastava #simboli #Slovenija
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke