Kulumne
#golob #predsedniške volitve #volitve
Golob ni največji luzer predsedniških volitev
Logo 26.10.2022 / 06.10

Razen alterkacije s Kučanom Golob ni za Brgleza naredil skoraj nič. Ampak kaj bi pa naj bil naredil? Naredil je, kar je mogel.

"Kaj pa če nazadnje zmaga Logar? Novi Pahor, Janša Light? To bi desničarje potolažilo, levičarje pa naredilo živčne. V resnici pa ne bi imelo zelo oprijemljivih posledic. Kdo bo zmagal, je bolj stvar prestiža kot realnih razmerij." — [

Meni najbolj osupljiva od vseh teh vinotočnih misli je ponarodela, četudi nepreverjena (in vsaj še 18 dni nepreverljiva) krilatica, da je največji luzer nedeljskih volitev … — predsednik vlade dr. Robert Golob.

Brez indicev

Imam teorijo.

Še danes ne vemo, kateri so bili ti “osebni razlogi”, zaradi katerih se je Marta Kos — prvotna, avtohtona kandidatka Gibanja Svoboda (in moja favoritka) — odpovedala že najavljeni kandidaturi. Kaj jo je odvrnilo? Kdo jo je odvrnil? Razen tračev in domnev ni zanesljivih indicev. Še več! Bi ti neznani razlogi res ogrozili njen uspeh na volitvah? Škodili njeni kredibilnosti? (To ni nujno isto.) Je sama presodila, da ne bi bila dovolj dobra ali primerna? Ali pa je to presodil nekdo drug?

Če je pri Martini abdikaciji imel prste vmes Golob, je bila to njegova napaka. Če ne, pa se je potem pač moral znajti.

Rezervni kandidat

V nadaljevanju zgodbe se je Gibanje Svoboda pogodilo z SD, da bodo nastopili s skupnim kandidatom Brglezom. Kandidat sam ni bil slaba izbira, ni pa bila zanj to najboljša popotnica. V SD so bili navdušeni, da se je GS odločilo za njihovega člana, saj so predpostavljali, da bo na Golobovih krilih dobil več, veliko, celo zelo veliko glasov.

Niso pa pomislili, da je Brglez v očeh marsikoga izpadel kot rezervni kandidat Gibanja Svoboda, kot zasilna rešitev po izstopu Marte Kos iz tekme.

Na drugem krilu koalicije pa je Golob s svojo liberalcem nerazumljivo liberalno miselnostjo dovolil Levici, da se je iztrčala s svojim kandidatom Kordišem.

Nekaj poskočnega, moralnega in logoreksičnega

Se Golob ni bal, da bo Kordiš odnašal Brglezu glasove? Se ni bal, da bo Kordiš dobil manj glasov, kot jih je dobila Levica na aprilskih volitvah? Zakaj neki. To ja ni njegova stvar.

Po drugi strani pa: Golob je moral vedeti, da Brglez ni ravno persona, ki bi intelektualno in retorično imponirala množicam. Četudi je bil on sam tako kot predsednica SD in jaz načeloma prepričan, da bi Brglez lahko bil idealen predsednik. Pač te dolgočasne, postarane sorte à la kak Steinmeier ali Scalfaro.

No, v dolini Šentflorjanski ne. Pri nas si želimo nekaj bolj poskočnega, moralnega in logoreksičnega.

A kakorkoli: Golob je s tem dosegel to, kar se je dalo. Za silo je saniral škodo, ki jo je povzročilo izginotje Marte Kos, ali jo vsaj na drugi fronti nadoknadil s tem, da je z bilateralno osrečitvijo koalicijskih partneric utrdil odnose v tej hlapljivi španoviji.

Špikat Kučana

V naslednjem koraku je Golob šel špikat Kučana, ki je že drugič podprl Nataši Pirc Musar. To je premieru zamerila tako rekoč cela Slovenija razen mene.

Ampak res, v čem je problem? Predvsem me intrigira naslednje: zakaj hudiča vsi mislijo, da je nekdo nekaj naredil narobe, če ga večina sesuva? Kako ne sprevidijo, da nekdo provocira, ker hoče izzvati reakcijo, ki bo bolj škodila kritikom samim kot pa njemu?

Zahvaljujoč konfrontacijam s Kučanom ima Golob v tem smislu pokrit hrbet. On črno na belem ni za Kučana, niti za njegove protežiranke. Načeloma. Desničarji so seveda preveč zmešani, da bi se lahko na to zanesel. Ampak zdaj vsaj vemo, da tudi levičarji v tem smislu niso nič boljši.

Jebiga

Razen alterkacije s Kučanom Golob v naslednjem koraku ni za Brgleza naredil skoraj nič. Ampak kaj bi pa naj bil naredil? Se oklical za vodjo njegovega volilnega štaba? Ga poslal na šnelkurz populistom všečnega nastopanja na televiziji?
Seveda ne. Več kot je naredil, ne bi bil mogel. Dovolil mu je, da si je na tisto svojo Che Guevara majco pripel bedž Gibanja Svoboda. In to je bilo čisto dovolj. Za vse ostale nebrandirane zadeve pa so tu kandidati sami.

Nakar v prvem krogu zmaga Logar, NPM je druga, Brglez popuši. Golob pa pohiti in še isti nedeljski večer podpre Musarco kot kak dobri, stari Kučan, s katerim se je še tri, štiri dni nazaj postrani gledal.

Meni se zdi ta Golobov preobrat nekaj najbolj normalnega. Kateri Logarjev in Janšin nefan si ni sam pri sebi v nedeljo zvečer rekel, češ, jebiga, bom pa Musarco volil? Predsednik vlade pa tega ne bi bil smel reči? Bi bil moral ostati načelen in še naprej nenaklonjen NPM? Bi moral počakati in nas še kak teden držati v negotovosti? Ali si celo ne bi bil smel dovoliti, da dobi kdorkoli z njim povezan na volitvah manj procentov kot on sam 24. aprila?

Če zmaga NPM …

Še kar verjetno je, da bo NPM v drugem krogu zmagala. Ni pa samoumevno. Golobova strategija je (bila) v tem smislu vijugasta in tvegana. Mlačnega Brgleza je vzel za kao svojega zato, da je okrepil zavezništvo z SD, tako kot je iz podobnega razloga — namreč iz kurtoaznosti do Levice — toleriral tudi Kordiševo kolhozno konverzacijo z neoliberalnimi kulaki. Računajoč na to, seveda, da bo na koncu vendarle zmagala NPM. 

Niti Brglezov prepričljivi neuspeh niti Kordiševi obžalovanja vredni, če že ne sramotno neverjetni minus trije procenti Golobu ne morejo škoditi. Ne njemu samemu, niti vladi oz. vladni koaliciji. Če zmaga NPM, seveda. V tem primeru se bo izkazalo, da se mu je njegova navidez nerodna, zgolj zapleteno situacijo rešujoča stava le izplačala.

Do gdaj še?

Kaj pa če nazadnje le zmaga ne jastreb, ampak raca desnice? Novi Pahor, Janša Light?

Izvolitev Logarja za prezidenta bi desničarje potolažila, levičarje pa naredila živčne. V resnici pa ne bi imela zelo oprijemljivih posledic. Kdo bo zmagal, je bolj stvar prestiža kot pa realnih razmerij.

Toda Logarjeva zmaga bi bolj škodila Golobu in posredno vladi, kot bi koristila opoziciji. Za desnico bi to bilo res kvečjemu samo simbolno zadoščenje, ne bi jih pa zato nihče bolj resno jemal. Po drugi strani pa bi cela medijska levica dobila argument, da za nekaj okrivi Goloba in ga končno sklati s piedestala priljubljenosti. A tudi to bi bila samo kolateralna škoda. Predolgo je že priljubljen ali vsaj ne nepriljubljen. Do gdaj še?


PS: Kdo pa je potem največji luzer predsedniških volitev? O tem pa jutri ali v petek.

NAROČI SE
#golob #predsedniške volitve #volitve
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke