Rubrike

Goli otok ni bil ne zapor ne taborišče, ampak “delovišče” [odlomek]

20.6.2021 / 06:05 Komentiraj
Življenje 13.000 obsojencev na Golem otoku v celoviti, pretresljivi knjigi ZG zgodovinarja, zdaj tudi v SLO prevodu pri MK.

Zgodovina Golega otoka hrvaškega zgodovinarja Martina Previšića je celovit prikaz življenja v taborišču na Golem otoku med letoma 1949 in 1956, kjer so bili zaprti politični zaporniki, povezani z Informbirojem. Gre za eno najtemnejših poglavij bivše Jugoslavije. Skozi taborišče je šlo okrog 13.000 zapornikov. Knjiga temelji na arhivskih virih in literaturi in avtorjevih pogovorih s preživelimi taboriščniki — tudi s slovenskim partizanom in zapornikom Radovanom Hrastom, katerega pričevanje ponatiskujemo iz knjige.

Previšić z neverjetno močjo pripovedovanja, poznavanjem dejstev in z rahločutnostjo do pričevalcev opisuje eno najbolj strašljivih epizod v jugoslovanski zgodovini 20. stoletja.

Martin Previšić (1984) je docent na oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Zagrebu. Njegovi področji sta zgodovina SFRJ in Hrvaške od leta 1945 in zgodovina komunizma. Je avtor vrste znanstvenih besedil ter sodelavec pri dokumentarnih filmih in razstavah. Knjiga je...

“UDBA ni skoraj nikoli uporabljala izraza Goli otok, temveč Delovišče Marmor. To kaže, kakšen je bil odnos oblasti do tega: za KPJ so bila taborišča samo stvar nacistov in Sovjetske zveze.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE