Rubrike

Goli otok ni bil ne zapor ne taborišče, ampak “delovišče” [odlomek]

20.6.2021 / 06:05 Komentiraj
Življenje 13.000 obsojencev na Golem otoku v celoviti, pretresljivi knjigi ZG zgodovinarja, zdaj tudi v SLO prevodu pri MK.

Zgodovina Golega otoka hrvaškega zgodovinarja Martina Previšića je celovit prikaz življenja v taborišču na Golem otoku med letoma 1949 in 1956, kjer so bili zaprti politični zaporniki, povezani z Informbirojem. Gre za eno najtemnejših poglavij bivše Jugoslavije. Skozi taborišče je šlo okrog 13.000 zapornikov. Knjiga temelji na arhivskih virih in literaturi in avtorjevih pogovorih s preživelimi taboriščniki — tudi s slovenskim partizanom in zapornikom Radovanom Hrastom, katerega pričevanje ponatiskujemo iz knjige.

Previšić z neverjetno močjo pripovedovanja, poznavanjem dejstev in z rahločutnostjo do pričevalcev opisuje eno najbolj strašljivih epizod v jugoslovanski zgodovini 20. stoletja.

Martin Previšić (1984) je docent na oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Zagrebu. Njegovi področji sta zgodovina SFRJ in

“UDBA ni skoraj nikoli uporabljala izraza Goli otok, temveč Delovišče Marmor. To kaže, kakšen je bil odnos oblasti do tega: za KPJ so bila taborišča samo stvar nacistov in Sovjetske zveze.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE