Kolumne

Gola rit in Heil Hitler: Žrtev se opravičuje rablju!

6.7.2020 / 06:10 Komentiraj
Čemú ta linč? Iz uslužnosti do predsednika vlade, ki je bil v skrajni fazi in v bistvu tisti, ki mu je rit bila namenjena.

Prejšnji teden je na tako imenovani alternativni, protestni proslavi ob dnevu državnosti nekdo od udeležencev pokazal rit. Gesta je bila eksplicitno namenjena provladnim neonacijem v rumenih jopičih, ki so prišli motit in provocirat levičarske demonstrante in terjat svobodo govora še zase.

Normalen človek bi pomislil, češ, pa kaj? Kot da nismo videli že kaj veliko hujšega. Ampak ne. Danes to ne gre tako zlahka. Nosilec spuščenih hlač je bil kmalu identificiran in tako rekoč moralno linčan. Osramotili so ga kot kakšnega zakrknjenega zločinca.

In kar je še najbolj neverjetno: človek, ki je pokazal rit, jo je odnesel veliko slabše kot tisti, ki mu jo je pokazal. Javnega moralnega linča ni fasal rumeni jopič, ki se je spozabil in iztegnil desnico v nacistični pozdrav. Ne. Javni moralni linč je fasal človek, ki

Neonacistični rumeni jopiči pod Prešernovo glavo na demonstracijah v sredo, 24. junija 2020. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE