Kolumne

Gnusne polresnice o Levici: Kapitalizem, socializem … — in demokracija

14.6.2021 / 06:10 Komentiraj
Kdo bo povedal desničarjem, naj si nekam zataknejo kapitalizem in parlamentarizem kot edini zveličavni obliki družbenega reda?

Da Zorčič ne bo sklical izredne seje DZ, na kateri bi poslanci na predlog SDS in NSi obravnavali “priporočila vladi v zvezi z rušenjem demokracije in temeljev ustavnega reda v programu [neke] stranke” — beri: Levice —, je dvoumna gesta.

Zavrnitev totalitarne pobude je po eni strani resda pomirjujoče zagotovilo, da se je še vedno mogoče braniti pred jezdeci antidemokratične apokalipse.

Po drugi strani pa je tudi zamujena priložnost, da bi desničarjem na licu mesta in kraju zločina povedali, naj si nekam zataknejo kapitalizem in predstavniško demokracijo kot edini zveličavni obliki ekonomskega in političnega družbenega reda.

Demagogija in populizem

Da gre pri tem za demagoško in populistično nakladanje, je kaj slaba tolažba. Ker če očitki ne držijo, to še ne pomeni, da jim folk ne verjame.

Artilerija SDS in njihove najkratkovidnejše nišandžije streljajo s totalno demagoškimi, vendar za lahkoverne in zavedene zelo prepričljivimi granatami. Svoje pa...

“SLO desničarji so kapitalizem podtaknili kot osnovnošolsko poznavanje, priznavanje, poveličevanje tipa ekonomskih odnosov.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE