Kolumne

George Floyd v Šiški: O kakšni državi sanjajo redarji?

26.6.2022 / 06:10 Komentiraj
Kaj jim je naredil kolesar? So hoteli biti heroji? Iz frustracij? Jim nihče ne reče, da so tudi oni lahko družbeno koristni?

Posnetek iz Šiške — prav pred mojim nekdanjim domom —, ki smo ga v petek videli na eni od naših televizij, ko so se trije redarji spravili na kolesarja in ga premikastili, so do nedavnega žalostno asocirali na ZDA. Saj se spomnite pokojnega Georga Floyda, ki ga je zdaj že nekdanji policist Derek Chauvin ubil tako, da je skoraj devet minut s kolenom pritiskal na vrat neoboroženega Floyda in ga — kljub njegovemu večkratnemu opozorilu, da ne more dihati — zadušil pred očmi ljudi, ki so to snemali in policista poskušali prepričati, naj neha. Posnetek umora je zaokrožil po družbenih omrežjih in v ZDA sprožil množične proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju s sloganom Black Lives Matter.

Fizično nasilje in orožje v rokah neobvladljivih, neinteligentnih, agresivnih in petelinjih butcev, ki so svojo moč črpali predvsem z razpihovanjem takratnega predsednika Trumpa, se je prav pritlehno, a zelo hitro priplazilo tudi v našo, sicer dokaj miroljubno...

”Tako kot v zgodbi Georgea Floyda smo si brutalnost mestnih redarjev — ne policistov — lahko ogledali po zaslugi amaterskega posnetka, narejenega z mobilnim telefonom.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE