Kolumne

Fuzija leve sredine in agonija ohromljene, brezperspektivne desnice

13.6.2022 / 06:10 Komentiraj
Demokracija je na žalost odvisna tudi od Janeza Janše in Jelke Godec, ne samo od Roberta Goloba in Urške Klakočar Zupančič.

Nastajanje sredinske ali levosredinske megaliberalne stranke opazujem z mešanico odobravanja in skepse. Po eni strani je to dobro, po drugi pa ne popolnoma samoumevno.

Pridruževanje manjših, kot samostojen brand očitno odsluženih, na zadnjih volitvah neuspešnih strank kot LMŠ in SAB Gibanju Svoboda je po svoje razumljivo in vsaj do neke mere tudi za vse win-win koristno. In če rečem vse, s tem mislim tako politične akterje same kot njihove volilce, državljane.

Fuzija je lahko dobra zato, ker ta del slovenskega političnega prostora ne bo več tako razparceliran. Iz preteklih izkušenj vemo, da veliko število strank — tako parlamentarnih kot tistih izven — ni koristilo ničemur. Še zlasti na tem polu. Koristilo je kvečjemu egom in karieram udeležencev tega daj-dama, ne pa tudi demokratičnosti in operativnosti.

Fuzija, sinergija

Formalizirana sinergija med podobno mislečimi, ki si delijo podobne politične vrednote, bi lahko prispevala k politični učinkovitosti in...

”Nastajanje sredinske ali levosredinske megaliberalne stranke opazujem z mešanico odobravanja in skepse.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE