Kolumne

#FreeFortnite: 1984–2020

22.8.2020 / 06:10 Komentiraj
Tudi jaz mislim, da je Apple »nesramen«. Preveliki so postali, da bi človek z njimi zelo simpatiziral (če jih že uporablja).

Moj starejši, štirinajstletni sin je prejšnji teden zavzel svoje v bistvu prvo politično stališče. Nič protivladnega, da ne bo pomote (kaj šele provladnega, hehe). Zgrožen je bil nad nečim bolj usodnim: da je Apple vrgel Fortnite iz App Stora. Apple je »nesramen« in »scumbag«, je rekel. No, poslal po mesidžu.

Gre za virtualno vojno za 30%, ki jih od vsake uporabniške transakcije pobere Apple zato, da katerikoli plačljivi aplikaciji sploh dovoli v njihov App Storu.

To si je seveda izmislil Apple — že Steve Jobs —, njihovemu zgledu pa je pozneje sledil tudi Alphabet. Tudi oni so zdaj vrgli Fortnite iz Google Playa.

Epic Games, ki razvija in trži Fortnite, se je Applovemu haraču hotel izogniti in začel ponujati nakupe virtualnih parafernalij za v-Bucks mimo App Stora. Apple je to štel za kršitev pravil in igro vrgel ven.

Privoščim Applu, da se je nekdo spravil nanje. Pa ne samo s tožbo. Epic Games jo je

»Kaj tako disruptivnega — in obenem zabavnega, ironičnega, bolečega — že dolgo nisem videl. In to ravno na račun Appla …«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE