Kulumne
#mediji #čeferin
Fenomen Čeferin: S kom bi šele on delal selfije na Instagramu!
Logo 12.04.2020 / 20.12

Njegova nenadna politična zanimivost ali celo uporabnost je posledica tega, da je vse skupaj tabloiden, manipulativen trash.

»V tem niti malo senzacionalnem intervjuju res ne gre samo za to, da bi Čeferina ›mnogi radi videli kot predsednika slovenske vlade ali države‹.«

Preden bi kdo rad kaj rekel preveč pametnega na temo potencialne, hipotetične, bolj za šalo kot zares bleknjene ideje, da bi se predsednik UEFA Aleksander Čeferin lahko spustil v politiko, bi moral prebrati celoten intervju v Ekipi SN. Predvsem pa razmisliti o sumljivem tračarskem kontekstu.
V tem niti malo senzacionalnem intervjuju res ne gre samo za to, da bi Čeferina »mnogi radi videli kot predsednika slovenske vlade ali države«. A dejstvo je, da je ta njegova nenadna zanimivost posledica tega, da se je vse skupaj začelo ali vsaj izbruhnilo kot tabloiden trash. Kot pospeševanje prodaje, ki pa je preraslo okvire komercialnosti in se podalo na področje družbene manipulacije. 

Verzalke in tropičja

Bivše Sportske nôvosti so Čeferina dobro unovčile. Če sem prav štel, so poleg intervjuja samega — objavljenega v torek pod naslovom V CELOTI NA SPLETU! Čeferinov intervju, ki trese Slovenijo in svet: Če mi kdo ZAMERI POMOČ DOMOVINI, bom … — že v ponedeljek objavili najmanj štiri žgečljivčke nagajivčke s podobno bombastično bolanimi naslovi (tudi z velikimi tiskanimi črkami in suspenzično nedokončanimi stavki): ČEFERIN RAZKRIL! Pomagam naprej, ŠE BOLJ sem se IZPOSTAVIL! Tvegam veliko in upam, DA BO VLADA …, ČEFERIN zatresel Slovenijo: Politiki, DAJTE LJUDEM NASMEH! Tega bo KMALU KONEC! Ne prenesem te …, Odgovoril je na VPRAŠANJE LETA! Jaz na VOLITVAH? Predsednik države? Predsednik vlade? Takole je … in Čeferin maske pri ALIBABI, Tonin pri 40 RAZBOJNIKIH!? Predsednik Uefe ODGOVORIL NA ŠALO, to odmeva!.
Ah, no. Kako naj resno jemljemo zadevo, ki nam jo prodajajo kot intektualno smetje? Čemú se ukvarjati z neobvezno in ohlapno, v prihodnost odmaknjeno informacijo iz kristalne krogle, ki se je dotičnemu ni zdelo potrebno zanikati?

Človek, ki rad kaj pove

Čeprav je padel v populizem, ki meče čudno senco tudi nanj, deluje Čeferin odkrit in odprt in zgovoren. Še preveč. Očitno človek, ki rad kaj pove. In tu ga je novinar našel. Ali kot pravi sam: »Nekako vam vedno uspe, da se odprem nekoliko bolj.«
Današnje fantaziranje o Čeferinovem političnem udejstvovanju bi lahko napovedali že pred štirimi leti, ko je bil ob vsesplošnem navdušenju slovenskega vox populija (prvič) izvoljen na čelo Združenja evropskih nogometnih zvez. Da je prejšnji mesec posredoval pri Jacku Maju, da je Sloveniji podaril tristo tisoč mask, pa je sodu evforije moralo izbiti dno.
Slovenec na tako pomembnem položaju? S takimi vezami? Se spomnite, ko se je Pahor nekoč navduševal nad debelino Ruplovega adresarja? Kakšen mora biti šele Čeferinov! (In s kom bi šele on delal selfije na Instagramu!) Ali ga ni škoda za tujino? In to za najpomembnejšo postransko stvar na svetu? On bi nam moral vladati in delati za nas, ne pa neki Cerarji in Šarci in Janše! 

Aduti iz rokava in zajci iz klobuka

Čeferin je v epizodi z Alibabinimi maskami pokazal, da ni imun na laskanje. A nič ne dé. Le zakaj bi zamerili človeku, ki mu prija trepljanje po ramenu ali celo občudovanje? Seveda pa je s tem dal vedeti — predvsem pa z izmikajočimi odgovori v intervjuju —, da ni izključeno, da se ta fantazmatski trač nekoč le ne bi uresničil.

NAROČI SE
#mediji #čeferin
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke