Kulumne
#veganstvo #evtanazija
Fazani in evtanazija: Roditi se in umreti svoboden
Logo 17.09.2019 / 16.05

Človekova kultura ni nujno nenaravna, je pa na vsak način umetna. Zato je evtanazija na nek način civilizacijski odklon.

»Morda se še kdo spomni knjige Joy Adamson z naslovom Rodila se je svobodna.« — Na fotografiji avtorica z mlado levinjo Lizo.

Se še spomnite, ko je minister Počivalšek govoričil o »ekoteroristih«, ki so bili proti gradnji Magnine lakirnice? Evo, tukaj ima ene prave.
Prejšnji petek (13.) sem na Siolu zasledil nenavadno, tragikomično novico iz Beltinec. Tamkajšnji fanatični živalivarstveniki — no, ali od koderkoli — so vlomili v fazanerijo in izpustili oz. »osvobodili« okrog 800 do 900 fazanov.
Mladi ptiči, ki še ne znajo sami poskrbeti za hrano, so na svobodi obsojeni na pogin, saj jih bodo prej ali slej uplenile lisice ali katerakoli žival, ki je v prehranjevalni verigi nad njimi.
Pa ne da se storilci tega ne bi zavedali. Očitno jim je za to šlo. Slovenski pripadniki Fronte za osvoboditev živali (ALF), ki je »prevzela odgovornost« za »drzno nočno akcijo«, so namreč objavili:

»Njihov vzlet proti polni luni je bil nekaj, kar [fazanom] pripada in zaradi česar živijo. Njihova smrt naj bo naravna in svobodna.« 

Mimogrede, polna luna je bila šele v soboto ob 6:33.

Debate o evtanaziji

Pripetljaj me po svoje spominja na aktualne debate o evtanaziji. Ali se njeni zagovorniki — z mano vred, čeprav seveda nočem biti aktivist — ne zavzemajo za točno to? Umreti svoboden, četudi ne po svoji volji. Vdati se višji sili. Sprijazniti se z odhodom. Po naravni poti. Odreči se navidezni varnosti zdravil, cevk, aparatov in metod — oz. rezervata ali kletke, kjer te ščitijo in pitajo, če si žival.
Problem je v tem, da si živalivarstveniki jemljejo pravico, da mislijo namesto fazanov in v njihovem imenu, kar je — če že prisegajo na enakopravnost vrst oz. živih bitij — nekoliko paradoksalno.
Poleg tega pa niti nujno, da so antispecisti res pametnejši od fazanov.
Zavzemati se evtanazijo za razliko od ekoterorizma seveda ni fanatizem. Bi pa vseeno rekel, da oboje izvira iz podobnega načina razmišljanja: ravnati se po naravi in ne posegati vanjo in v človekovo usodo — ali usodo živali, for that matter — s človeškimi, civilizacijskimi, znanstvenimi, kulturnimi pridobitvami.

V zobeh plenilca

Umreti po lastni odločitvi ali odločitvi svojcev, ko življenje zaradi bolezni postane brezizhodno — predvsem pa mučno in boleče ali celo nepodobno življenju, kot si ga predstavljamo in živimo —, se zdi smiselno, ko si enkrat tako daleč. Smiselno pa je tudi storiti vse, kar medicina zmore, za podaljšanje življenja. Kolikor je to pač mogoče. V nedogled to itak ne gre.
Homo sapiens si je s svojimi znanstvenimi in tehničnimi izumi, spoznanji, odkritji, pridobitvami — pa ne samo na področju medicine — omogočil nekoč nepredstavljive dosežke. Eden od njih je tudi še dolgo, predolgo živeti — čeprav na smrt bolan.
Po analogiji: hitro, prehitro umreti — čeprav v zobeh plenilca kot fazan.
Civilizacija in napredek sta tudi življenje v neskladju z naravo, proti naravi, kot upor proti naravi. Protinaravno ni isto kot antinaravno ali celo škodljivo za naravo. To dvoje dandanes kdo ve zakaj izenačujemo.
Človekova kultura ni nujno nenaravna, je pa na vsak način umetna. V tem smislu je evtanazija civilizacijski odklon. Zaradi bližine smrti samo zgleda bolj etičen od drugih.

Zakaj ne še rastline?

Svet je danes poln fanatikov, ki iz etičnih razlogov zavračajo mnoge, premnoge civilizacijske pridobitve in se sklicujejo na naravo. Nastala je precejšnja zmeda.
Antispecisti à la beltinški osvoboditelji fazanov so tak tipičen, četudi še zdaleč ne edini primer.
Ker kaj je drugega vegetarijanstvo, če ne etični odklon od naravne zakonitosti, da se nekatera živa bitja prehranjujejo z drugimi živimi bitji? Ali celo veganstvo, da sploh ne daš v usta hrane živalskega izvora?
(To se mi zdi nedosledno: če bi jaz bil antispecist, bi ta princip radikalno razširil še na rastline! Zakaj pa ne?)
Ali pa antivakserji. Ne verjamem jim, da otrok zato ne dajo cepiti, ker mislijo, da vakcina po drugi strani ne vem kaj še hujšega povzroča. Ne cepijo jih zato, ker so v strahu pred možnostjo preventive pred recimo ošpicami — medicinsko, znanstveno, umetno, kulturno preventivo — pripravljeni evtanatično podvreči otroka ošpicam. Naj raje zboli prej, bo že nekako ozdravel. Tako kot naj neozdravljivo bolan človek umre prej, da se ne bo mučil.

Joy Adamson

Morda se še kdo spomni knjige Joy Adamson z naslovom Rodila se je svobodna — o osiroteli, posvojeni in malodane udomačeni levinji Lizi (Elsi). Ko je odrasla, so jo ispustili na prostost. Ker se je rodila svobodna. Knjigo sem v začetku 70. letih znal tako rekoč na pamet.
No, to: nekoč so se živali rodile svobodne — danes pa umirajo svobodne. Tako kot človek.

NAROČI SE
#veganstvo #evtanazija
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke