Kulumne
#korona virus #vojska
Prelet z vojaškimi letali je bil prismojena domislica, a nič hujšega od tega
Logo 04.06.2020 / 06.10

Še dobro, da smo v NATO paktu, kajneda? Z bednimi pilatusi si ne bi mogli privoščiti niti poštene proslave konca pandemije!

»Občutljive dušice so se še pred desantom, ki ga ni bilo, začele pritoževati, da vojaška letala nimajo prav nič opraviti z zdravstvom, ki bi mu naj tako plačali ta hommage za nesebični trud za javno zdravje.« — [Fotografija: Sašo Bizjak/Večer]

Da so v ponedeljek popoldan Slovenijo preletela ameriška in slovenska vojaška letala na čast zmagi nad korona virusom, je bila resda prismojena domislica — vendar prav nič hujšega od tega.
Američani nas imajo pogruntane. Poznajo nas in vedo, da je slovenski politični nomenklaturi in njihovim hitro zadovoljnim fanom všeč prava mera političnega pompa. To znajo tudi dobro tempirati. In kdaj bi lahko bil primernejši trenutek za tak miren in dostojanstven, četudi glasen in militarstičen cirkus, kot je prelet njihovih F-16 in naših pilatusov, če ne ob koncu pandemije?
Da ne bo pomote: prelet pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva SV in 31. lovskega polka USAF je že morda bil prismojena domislica — vendar nič bolj kot ognjemet za novo leto ali salve z Gradu za dan državnosti.

Desant, ki ga ni bilo

Občutljive dušice so se še pred desantom, ki ga ni bilo, začele pritoževati, da vojaška letala nimajo prav nič opraviti z zdravstvom, ki bi mu naj tako plačali ta hommage za nesebični trud za javno zdravje. Občutek imam, da je v današnji Sloveniji abnormalno veliko nasprotnikov militarizma — očitno celo protokolarnega, ne samo dejanskega.
Spomnite se samo zgroženosti ob stoletnici Univerze v Ljubljani, ko je na oder v Cankarjevem domu prikorakala častna četa Slovenske vojske in držala špalir Pahorju. Kaj je bilo s tem narobe? Intelektualci so zagnali tak cirkus, kot da je šlo za poskus državnega udara.
V Sloveniji je tudi abnormalno veliko antiamerikanizma. Že tako ali tako in že od prej — zdaj pa še posebej, ko se je Donald Trump odločil, da bo prehitel svojega učitelja Janeza Janšo.

Neoneokolonija

Jaz na to gledam takole:
Oboroženih sil Slovenija ne rabi. Slovenska vojska je zapravljanje časa in denarja. Članstvo v NATO paktu pa še tem bolj. Resne vojske z zastraševalno funkcijo si ne moremo privoščiti niti ekonomsko niti demografsko.
Toda dokler jo imamo, naj funkcionira tako, kot pač funkcionira — in to vključuje tudi protokolarne zadolžitve. Tu in tam naj vežbajo in grejo na misijo, tu in tam pa naj se tudi postrojavajo na državnih prireditvah. Pa Orkester SV naj tudi kar bo. Ker kultura.
Zato se mi prelet letal ne zdi nič nesprejemljivega. To je normalno.
Vedeti je treba, da je Slovenija neoneokolonija, kot bi rekla Vesna V. Godina. Če ameriški diplomat pokliče slovenskega diplomata in mu predlaga, da bi iz Aviana poslali par F-16, da počastijo našo zmago nad korona virusom, potem slovenski diplomat ideje ne zavrne. Ker se ne bi spodobilo.
In kar je še bolje, ideja mu je celo všeč! Tako zelo všeč, da takoj pristavi še svoj lonček pilatusov!
Glede na to, da je Slovenija baje bila prva, ki je razglasila konec pandemije, bi bilo pričakovati, da bodo slovensko-ameriškemu zgledu sledile tudi druge države (ko bodo premagale virus). Aja, ne. Za kaj takega ne bodo potrebovale pomoči USAF. V Italiji pa so letošnji državni praznik (2. junij) tako ali tako povezali s korona virusom, tako da so Frecce Tricolori te dni preletavala mesta.
Še dobro, da smo v NATO paktu, kajneda? Z bednimi pilatusi si ne bi mogli privoščti niti poštene proslave konca pandemije.

NAROČI SE
#korona virus #vojska
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke