Revija

Erica Johnson Debeljak (1.): “I’m brezdomka. Because Aleš je bil moj dom.”

9.3.2021 / 06:10 Komentiraj
Profil avtorice Device, kraljice, vdove, prasice. Iskrenega, neženiranega, a ganljivega primera avtobiografske memoaristike.

Matrimonialni ali magari partnerski intervjuji bi bili mogoče dobra tržna niša, vendar ne poznam veliko parov, ki bi si jih želel delati naenkrat, v dvoje. Ko se torej dobiva v atriju ZRC oz. bivšega LP na takeaway kavi iz Paninoteke, Erici Johnson Debeljak za začetek povem, da bi to bil dvojni intervju — intervju z njo in z njenim možem —, če bi bil Aleš Debeljak še na tem svetu.

Pa ga ni več. Že od 28. januarja 2016 okrog 12:30, ko ga je povozil tovornjak na avtocestnem viaduktu pri prekleti Peračici.

Erico pa profiliram tudi zato, ker je pri Mladinski knjigi pravkar izdala knjigo s provokativnim in eye-catching naslovom Devica, kraljica, vdova, prasica. Knjigo o svoji izkušnji in preizkušnji po Aleševi smrti. V bistvu tudi knjigo o njiju dveh z Alešem. Knjigo o vdovstvu. Kaj razmišlja in kako razmišlja vdova. Kaj naj vdova počne sama s seboj. Kaj (naj) družba, okolica z njo počne.

Take it or leave it

DKVP je do bolečine iskren, brutalno neženiran, a...

“Erici Johnson Debeljak za začetek povem, da bi to bil dvojni intervju — intervju z njo in z njenim možem —, če bi bil Aleš Debeljak še na tem svetu.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE