Revija

Epidemija in ekonomija: Korona virus bo (začasno) pometel z neoliberalizmom

14.3.2020 / 06:10 Komentiraj
Ekonomske paradigme in politike so ciklične. Zdaj prihaja keynesianizem z več socialne države. Za kakšna tri desetletja.

Velika depresija (1929–33) je počistila s klasično ekonomijo in filozofijo, da se trgi samouravnavajo in da krize niso možne. Ali kot se glasi Sayev zakon: »Ponudba vedno najde povpraševanje.« Počistila pa je tudi z avstrijsko ekonomsko šolo, da so krize koristne in samoočiščevalne in da država ne sme vanje posegati.

John Maynard Keynes je učinkovito pokazal, da lahko v času kolapsiranja trga, med krizo povpraševanja — ko potrošniki ne želijo trošiti, podjetja pa si ne upajo investirati —, samo država s povečanimi javnimi investicijami in socialnimi transferji potegne gospodarstvo iz globoke recesije.

Tako se je mainstream ekonomije in ekonomskih politik države za štiri desetletja obrnil v keynesiansko smer. Z New Dealom in s socialno državo v Evropi je ekonomija dobila prijaznejši, socialni obraz.

Privatizacija in tanki

Obe naftni krizi (1973, 1979) sta

Kaj se je zgodilo po veliki depresiji? Po obeh naftnih krizah? Po kolapsu Lehman Brothersov? Vedno obrat v ekonomiji in ekonomskih politikah. — [Na fotografiji: John Maynard Keynes, 1883–1946]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE