Kolumne

Enotnost? Politično kulturo rabimo, ne enoumja!

22.12.2021 / 05:05 Komentiraj
Politika ni ideološko neopredeljen, nevtralen šmorn, v katerem lahko vsakdo počne, kar hoče — če le trdi, da dela za ljudi.

Ko se ozremo po bilanci treh desetletij slovenske izkušnje z demokracijo, je treba priznati, da marsikaj ni tako, kot smo upali in si želeli. Državljani imajo odpor do politike in politikov, ne zaupajo v institucije in se vse bolj ne marajo med seboj. Liberalna demokracija, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic in političnih svoboščin, demokratični vladavini prava in pluralizmu, je mnoge razočarala.

Pri tem pa se preredko vprašamo, ali se nam je demokracija zafržmagala zaradi tega, ker je slaba, ali pa morda zato, ker jo slabo razumemo in nam ne gre najbolje od rok. Seveda noben družbeni sistem ni brez slabosti. Že Winston Churchill je izjavil, da je demokracija najslabša oblika vladanja — razen vseh drugih.

A preden zgrabimo puške iz koruze in začnemo delati še eno revolucijo, levo ali desno, si moramo vendarle najprej zastaviti vprašanje, ali za težave v delovanju demokracije nismo vendarle bolj krivi mi kot pa demokracija sama po sebi.

Fotorobot...

Francoski pantomimik Paul Legrand (1816–1898) na Nadarjevi fotografiji (Gaspard-Félix Tournachon, 1820–1910).
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE