Rubrike

Enis Maci: “Na stara leta je moja babica odkrila feminizem.” [odlomek]

22.8.2021 / 06:05 Komentiraj
“V sladoledarni Evropa smo punce kot vedno dobile vsaka dve kepici ali limonin ledeni čaj. Obnašala sem se nevpadljivo.”

Knjiga feminističnih esejev Sladoledarna Evropa nemške esejistke in dramatičarke Enis Maci razkriva medijske strategije politike identitete, ki jih označi kot travestijo. Dvomi o maternem jeziku in poreklu, potuje do Walhalle, kjer si ogleduje doprsni kip Edith Stein, umorjene v Auschwitzu. Preizkuša se s prebivanjem na družbenih obrobjih, da bi v navidezno nepovezane teme vpletala gosto panoramo današnje Evrope. Mojstrsko napisana knjiga esejev, v katerih se izjemno prepleta z vsakdanjim in zasebno s političnim, rezultat pa so bridke analize časa.

Enis Maci (1993) je ena najperspektivnejših pisateljskih imen nemške mlajše generacije. Njena drama Mitwisser je bila leta 2019 premierno uprizorjena v dunajskem Schauspielhausu. Napisala je tudi igro Wüst, ki je bila uprizorjena v Bremnu. Je hišna avtorica Mannheimskega narodnega gledališča. Enis Maci je bila junija ena od gostij Festivala Fabula. Sladoledarna Evropa je izšla pri Beletrini.

Enis Maci: Sladoledarna Evropa...

“Ampak, babi, sem naslovila očitno odprto vprašanje: Po koliko moških si pa potem lahka ženska?”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE