Kolumne

Ena feministka, dve hobotnici: Kunilingus na Mirovnem inštitutu in na FDV

28.2.2020 / 06:10 Komentiraj
Psihoanaliza je kruta, ker razgalja umetnikovo seksualnost. In Vlasta Jalušič ima problem. Kot tisti, ki je uničil sliko.

Mirovni inštitut je prejšnji teden objavil novičko, da je neznani storilec na razstavi Intimno, družbeno, politično? na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, poškodoval slikarsko »mojstrovino« njihove sodelavke (in dolgoletne direktorice) dr. Vlaste Jalušič. V sporočilu za javnost so zapisali, da je bila slika »napadena s sprejem«.

Ta plagiat ni bil izbran za razstavo naključno, temveč ideološko premišljeno. Kar je samoumevno, saj je dotična ljubiteljska slikarka ena od vodilnih slovenskih feministk in feminističnih aktivistk od osamosvojitve naprej. Tako je na platno prenesla znani motiv japonskega lesoreza Kacušika Hokusaia iz leta 1814.

Ženska seksualna želja

Originalni naslov Sanje ribičeve žene sem na družabnih omrežjih humorno preimenoval v »sanja svinja kukuruz« — pač v skladu z ortodoksno psihoanalitično logiko ženske seksualne želje.

Glede na to, da od Freuda naprej vemo, kaj si normalna ženska v resnici želi — želja je seveda v...

»Malo verjetno je, da konservativni ljudje ne bi čutili nelagodja, če so transparentno soočeni seksualnostjo.« — [Kacušika Hokusai: Sanje ribičeve žene; lesorez, 1814]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE