Kulumne
#digitalizacija #digitalni bon
Emilija ima prav: Timeo Janše Danaos et digitalne bone ferentes
Logo 17.06.2022 / 06.10

Digitalni bon je zadnje od štirih danajskih bonbonjerskih daril, ki smo jih dobili od preračunljivo radodarne prejšnje vlade.

"Boomerji se moramo postaviti zase in zavrniti te podcenjujoče klišeje."
glede digitalnih bonov

"Digitalni bon ne bo pomagal pri dvigu digitalne pismenosti ali vključenosti. Ravno nasprotno — povečal bo tako digitalni kot socialni razkorak. Višina bona je takšna, da socialno ogroženim ne bo omogočila nakupa opreme, […] medtem ko bodo ostalim […] omogočila nakup dragih pripomočkov […]."

Točno to.

ESD še dodaja, da bo bon "namenjen predvsem financiranju v tujini narejene opreme, pri katere razvoju slovenska podjetja niso imela nobene bistvene vloge ali koristi" — ne pa "digitalnemu opismenjevanju", kot si je prejšnja vlada prvotno zamislila marca letos z Zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSDV).

Način razvajanja

Digitalni bon je zadnje od štirih danajskih daril, ki smo jih nehvaležni državljani bili deležni od preračunljivo radodarne prejšnje vlade. Najprej so nam dali turistične bone za 200€ oz. 50€, potem multikonzumacijske za 100€ oz. 50€, nakar še trimesečni popust na elektriko — zdaj pa še računalniški in telefonski hardver za zadnjo triado osnovnošolcev ter dijake in študente. Za dobro vago medgeneracijske solidarnosti pa ga bodo dobili še digitalno nevešči nad 55 let, ki/če se bodo vključili v programe računalniškega opismenjevanja.

Da bodo digitalni boni samo način razvajanja mladine — ali vsaj večjega dela populacije od 13 do približno 23 let —, vem iz lastnih izkušenj. Mlajši sin je v namreč rezerviral originalne Applove AirPodse (2. generacija), ker so mu (navidez v nulo skopirani) kitajski ponaredki Projev za smešno nizko ceno že po nekaj mesecih crknili. AirPodse bo dobil z bonom in doplačilom 5€. Starejši pa si bo za teh 150€ kdo ve zakaj — no, vem: ker je mehanska baje boljša od membranske — omislil tipkovnico in zraven še miško.

Dobro. Po Janševi zaslugi bom spet nekaj prišparal.

Nadaljevalni tečaj

Sam pa še ugibam, kako bi kot digitalno pismen, več kot 55 let star človek tudi jaz lahko dobil ta bon. Res pa je, da se mi ne ljubi niti vprašati.

Razmišljam, da bi se vpisal v tečaj digitalnega opismenjevanja, da bi zadostil kriterijem za upravičenost do bona. Zanima me, skratka, ali bi torej moral zblefirati — in kako bi to prepričljivo naredil —, da nimam pojma o računalnikih in telefonih, in se potrpežljivo podvreči tečaju. Ampak to bi bila goljufija.

Šalo na stran: v bistvu me zanima, ali bi se lahko vpisal v nadaljevalni ali dopolnilni tečaj — recimo programiranja, kar sem si vedno potihem želel. Ampak za kaj bi potem zapravil bon? Bi si subvencioniral Apple TV? Ali pa bi še dodatno razvajal otroke z digitalnimi neumnostmi?

Raba interneta

Malo sem užaljen — če smo že pri tem —, da spadam v starostno skupino, ki je pod določenimi pogoji upravičena do bonov. Po kakšni logiki so določili mejo pri 55 letih? Meni se to zdi ta meja zelo nizka. Po mojem bi jo bili morali postaviti pri 70 letih, če ne še višje. Ko se je uporaba računalnikov okrog leta 1990 (pri nas) res razmahnila, so bili današnji 55-letniki stari kakih 20 do 25 let. Par let pozneje, ko smo že vsi uporabljali Netscape in se poslušaje cvileče modeme povezovali na splet, je bila verjetno najbolj aktivna oz. tech-savvy populacija stara že 30 do 40 let.

Po podatkih RIS (Raba interneta v Sloveniji) iz leta 2012 — novejše ne najdem — je internet uporabljalo 70% Slovencev v starosti od 10 do 74 let. Po najažurnejših podatkih SURS za prvo četrtletje 2018 pa je internet uporabljalo 83% ljudi, starih od 16 do 74 let. V starostnih skupinah od 55 do 64 in od 65 do 74 pa 70% oz. 47%. Tako.

PS: OK Boomer

Mimogrede izkoriščam priložnost za odločen protest proti predsodkom do tako imenovanih starejših občanov. To da so ljudje, ki jih po mnenju paglavcev srednjih let in še mlajših zanimajo samo problemi z menopavzo in osteoporozo ter prostato in kolki. Celo na Rožnik hodijo — če niso že na hojci — s pohodnimi palicami. Kar zadeva lifestyle, so v glavnem abonenti kakega teatra ali Srebrnega abonmaja. Za nameček pa večinoma veljajo za digitalno nepismene. V lokale ne hodijo. V reklamah jih prepoznate po tem, da jih igrajo prezgodaj osiveli mlajši ljudje srednjih let ali taki s sivimi lasuljami.

Boomerji se moramo postaviti zase in zavrniti te podcenjujoče klišeje. Ne bom trdil, da smo najbolj pametni na svetu, je pa naša prednost v tem, da znamo biti sitni in da smo že dali nekaj skozi. Temu se reče izkušnje in dober spomin.

All those moments will be lost in time, like tears in rain? Le kam se vam tako mudi? Digitalni boni za starejše od 55 let? Kot da smo res neki replikanti …

NAROČI SE
#digitalizacija #digitalni bon
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke