Kolumne

DZ in poslanski žnj/žblj olivc: Na lepem enotna Bratovščina sinjega podpičja

3.6.2021 / 06:10 Komentiraj
Ta soglasnost je posledica totalne nezainteresiranosti. Slovenščina je nekaj, o čemer se niti poslancem ne ljubi prepirati.

V torek, 1. junija 2021, ob 17:49, se je na 75. seji DZ zgodilo nekaj neverjetnega: 89 prisotnih poslancev je enoglasno glasovalo za … ah, nič takega: Predlog resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2021-2025.

Sicer skregani, po četah postrojeni, drug do drugega sovražno nastrojeni in do stališč iz drugih kasarn netolerantni delegati so se glede mile nam materinščine na lepem strinjali kot kakšna Bratovščina sinjega podpičja.

A to ni bila edina jezikovna pikantnost ta teden. Čeprav ga z jezikom povezuje samo jezikavost, je kdo drug kot Jelinčič šel polemizirat z Inštitutom za slovenski jezik ZRC SAZU in jim težit zaradi oljčnega ali olivnega olja.

Nakar sem še jaz zaradi svojih anarholiberalnih jezikovnih stališč in praks po dolgem času fasal pismo bralca. In obenem prvo pismo bralca v moji nekratki publicistični karieri, nad katerim sem se zamislil. Namreč nad sabo.

Nezainteresiranost

Iz te čudežne poslanske enotnosti bi lahko sklepali, da...

“Ali Jelinčič še ni slišal avtohtonega ali vsaj dovolj starega primorskega staroselca reči plodu ‘wlka’?” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE