Kolumne

Dve pismi: Intelektualni influencerji za mir v Ukrajini

15.6.2022 / 06:10 Komentiraj
V bistvu je lepo, da se slovenske javne persone tako zavzeto, če že ne učinkovito ukvarjajo z mednarodno vojno problematiko.

Pozdravljam obe pismi v zvezi z vojno v Ukrajini. V bistvu je lepo, da se Slovenci oz. slovenske javne persone tako zavzeto, če že ne učinkovito ukvarjajo z vojno problematiko. Cenim to, da poskušajo po svojih skromnih močeh — in še skromnejših močeh Slovenije — prispevati k rešitvi.

Bolj kot predlogi podpisnikov pisem — namreč "odprtega pisma predsedniku vlade in zunanji ministrici" in "poziv vladi", kot sta naslovljeni — pa so intrigantne reakcije nanju.

Zdi se mi neverjetno, da javnost vidi stališča in prizadevanja ene in druge priložnostne skupine pritiska kot nekaj izključujočega. Pa seveda niso. Eni in drugi bi radi pomagali. Vsak po svoje.

Standardni razdor je seveda posledica prepirljive narave Slovencev, ki jo v najbolj zaostreni in žal tudi najbolj artikulirani, kao osmišljeni obliki kažejo politiki, intelektualci in mediji.

Jaz pa se sprašujem: o čem vi pravzaprav govorite?

Provenienca in ekumenizem

Poglejmo si malo ti dve pismi in ju...

”Ni razloga, da bi različne nabore predlogov ali pozivov dojemali kot konkurenčne ali celo konfliktne. Gre za alternative, med katerimi se bodo odločevalci — naslovniki teh pisem ali ne — morali odločiti.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE