Kolumne

Dva obraza kapitalizma: Gretica in Trump. Nekoč bankirji, danes ekologi.

26.12.2019 / 06:10 Komentiraj
Kateri kapitalizem je všečnejši in kateri bo zmagal, je jasno. Ekološki. Pa ne zato, ker je boljši. Ali bolj human.

Komentarji o zadnji podnebni konferenci so se počasi polegli. Splošno soglasje je, da ni bila uspešna. Da kljub podaljšanju veljavnosti Pariškega sporazuma ni prinesla pričakovanih rezultatov. Da je sporazum v praksi (še vedno) mrtev. In da tiste države, ki najbolj uničujejo podnebje, niso zmožne sprejeti ukrepov za njegovo zavarovanje. In zavarovanje našega planeta. 

Skratka, vsi se strinjajo: nič novega.

Sama vidim celotno konferenco nekoliko drugače. In sicer kot dogodek, ki je jasno pokazal, da prihaja do spopada dveh tipov kapitalizma. Gre za odprt globalni konflikt. Ki pa ne temelji na razrednem boju. Razredni boj je navidez mrtev. Gre za konflikt med interesi tistega kapitalizma, ki je ekologijo prepoznal kot novo področje lastne ekspanzije in profita. In interesi tistega kapitalizma, ki ekologijo (še vedno) vidi kot strošek. Kot oviro pri doseganju dobička.

Simptomatsko je, da je ekološki kapitalizem že posrkal eno

»Razredni boj je navidez mrtev. Gre za konflikt med interesi kapitalizma, ki je ekologijo prepoznal kot možnost nove ekspanzije. In interesi tistega kapitalizma, ki ekologijo (še vedno) vidi kot strošek.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE