Kolumne

Družba domačijskih mrež: Profesionalca za predsednika. Ni treba, da je “naš”.

20.10.2022 / 06:10 Komentiraj
Kam lahko državo pripeljejo politiki brez znanja, dokazuje Zelenski. Ki se je zapletel v mrežo, iz katere ne zna izstopiti.

Pred dnevi sem v časopisu prebrala, da bo na DARS naredil “konec domačijskosti”. Super! Sem pa dovolj stara, da vem, kaj to v praksi pomeni. To pomeni, da bo eno domačijskost zamenjala druga. Samo domačiji bodo zamenjali. Kar seveda ne pomeni konca domačijskosti. Ampak samo zamenjavo domačije, ki institucijo vodi.

Pri takih zamenjavah praviloma govorijo o stroki. O strokovnosti. Ampak stroka je pri tem samo stranski učinek. Ne ključni kriterij. In zato tudi ne ključni učinek.

Zato svetujem vladi, da ko govori o zamenjavah manj strokovnih ljudi z bolj strokovnimi, naj obelodani tudi njihove strokovne reference. To bi stvari olajšalo. In naredilo transparentne.

Močni in dovolj močni

To sicer ni popolna rešitev. Dokazila o strokovnosti se da namreč obračati. In nategovati. Navsezadnje že štirideset let delam na slovenski univerzi. Zato vem, da so se na univerzah delujoči izmojstrili v obračanju in nategovanju dokazil o strokovnosti. K temu dodajajo še ugotovitev,...

Grafit iz knjige ”Podobe nestrinjanja: Politični grafiti in street art postsocialistične tranzicije” dr. Mitje Velikonje, ki je izšla pri Mladinski knjigi. — [Fotografija: Mitja Velikonja]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE