Rubrike

Drago Jančar: “Kakor da bi bila živa.” [odlomek iz romana]

26.9.2021 / 06:05 Komentiraj
“Prihajala je po prehodu sredi barake, med pogradi, kjer so mirno dihali v snu moji tovariši. Ustavila se je ob moji postelji.”

To noč sem jo videl: od prvega izida romana Draga Jančarja — takrat pri založbi Modrijan —, enega najbolj najboljših in najbolj branih zadnjih let na Slovenskem, mineva že desetletje. Roman je preveden v dvajset tujih jezikov in je bil samo v Sloveniji že več kot desetkrat ponatisnjen. Zanj je Jančar prejel svojega tretjega kresnika in kresnika desetletja, bil pa je tudi finalist za kresnika vseh kresnikov. Nagrajen je bil tudi v tujini: v Franciji je bil razglašen za najboljšo tujo knjigo in nominiran za nagrado femina, leto kasneje poljsko nagrado angelus in dvakrat za rusko nagrado Jasna Poljana. Kritiki so ga ob izidu ocenili za eno najboljših literarnih del o Slovencih o 2. svetovne vojne.

To noč sem jo videl zdaj ponatiskuje Beletrina.

Na Fokuspokusu objavljamo odlomek iz romana tudi v kontekstu petkove premiere predstave To noč sem jo videl (“scenska balada v treh slikah”) v dramatizaciji in režiji Janeza Pipana v mariborski Drami v koprodukciji z...

Od prvega izida romana Draga Jančarja mineva že desetletje. Roman je preveden v dvajset tujih jezikov in je bil samo v Sloveniji že več kot desetkrat ponatisnjen.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE