Kulumne
#ženske #moški #enakopravnost #enakost
Dragi moški, dovolj je!
Logo 09.10.2022 / 06.10

Če si priznate ali ne, vi ste samo polovica te družbe. In brez druge polovice nihče ne bo dosegel ciljev. Tudi me jih ne bomo.

Naslovnica albuma Weasels Ripped My Flesh skupine The Mothers of Invention (1970).

Lahko da je za bolj opazen vstop žensk v javno življenje kriv tudi preprosti uporniški slogan "dost mam". Namreč tega, da poleg tega, da kuham, likam, perem, pospravljam, sesam in skrbim za otroke hodim še v službo. Ali pa so se ženske preprosto opogumile zato, da uresničijo ustavno opredeljeno enakost spolov, o kateri toliko govorimo, in da to ne bi ostalo samo prazna beseda na vrhovnem državnem papirju.

Čeprav o enakosti spolov govorimo na ustavni ravni, enakosti v resnici ni. In za to ste v veliki meri krivi vi, moški.

Pustimo govorice

Vrnimo se za začetek v poletje in se spomnimo najav predsedniških kandidatur. Neodvisna, po možnosti še nestrankarska kandidatka prav po srednjeveško ogroža mačistično strukturo moči in vpliva v družbi. Na grmado z njo! Čarovnica je uročila vse, celo ankete ji kažejo, da bi lahko zmagala.
Eno kandidatko za predsednico republike — in to dobro kandidatko — smo spotoma celo izgubili. Uradno iz osebnih razlogov. To je najbolj varen izhod za izogibanje vprašanjem, ki bi drezala v ozadje njene odločitve. Toda medtem so ptički že začeli čivkati, da najverjetneje le ni bilo tako. Da so bile osebne okoliščine stabilne in da se nič takšnega ni zgodilo, zaradi česar bi bil odstop edini izhod. Kaj pa je potem bilo? Spor? Spor dveh voditeljskih značajev moški vs. ženska? Ali celo ženska vs. stranka?

Pustimo govorice. Prostora za interpretacije je preveč.

Do golega

Obe sta bili kot čebuli. Mediji in družbena omrežja so ju lupili plast za plastjo. Do golega. Tudi zato se marsikatera ženska ne odloča za javno življenje. Ker je za to treba imeti ignorantski odnos in trdo kožo. Treba je iti čez to, reči "briga me" in "to me ne potare in še manj uniči". Moški to zmorejo z lahkoto. Za žensko naravo pa je takšen odnos nenaravno stanje.

Zanimivi so tudi pogledi in interpretacije, ko gre za značajske lastnosti žensk in moških. Razlika v percepciji istih karakteristik je v resnici zaskrbljujoča.

Če je ženska "glasna", je enako glasen moški "odločen". Če žensko opredelijo kot "militaristko", je moški s takšno lastnostjo "discipliniran". Ženska je "tečna", moški pa "preobremenjen". Ženska "filozofira", moški pa je "vizionar". Ona je "zahtevna", on pa "dober voditelj". In če je on dober voditelj, je ona "bolestno ambiciozna karierstka".

Vsebina in forma

Razlike v interpretacijah se ne končajo pri vsebini. Tudi forma je krasen poligon za opozarjanje na razlike v odnosu do spolov. Za žalitve. Če ima ženska bolj izrazite obline, je hitro debela, če že ne prasica. Moški pa je pač "postaven". Ženske imamo frizure v modnih stilih vseh živali — kravje, kokošje, opičje itd. —, medtem ko je moški svet vedno modno urejen. Črne, sive, temno modre moške obleke so lahko dolgočasne, a so vedno elegantne. Po drugi strani pa so ženska oblačila s preveč odprtim dekoltejem, prekratkimi krili, tigrastimi ali karirastimi vzorci, rdečimi čevlji, brandiranimi torbicami modni zločin, zaradi katerega je treba te ženske ne le zapreti, temveč doživljenjsko izločiti iz družbe.

Spoštovanje in nespoštovanje

V tem času se na svetu borimo za ohranjanje podnebja in dostojno življenje starejših. Razmišljamo o svojih otrocih, ki se jim stanovanja zaradi draginje vse bolj odmikajo. Nad nami visi negotovost norega značaja ruskega voditelja, ki nam lahko prinese vojno v najbolj grozoviti obliki.

Mi pa se v tem supervolilnem letu ukvarjamo s pandemičnim izkazovanjem nespoštljivega, celo zaničljivega odnosa do žensk.

Dragi moški, dovolj je! Ustavite ta svoj pohod dokazovanja nadvlade in superiornosti. Ker če želite ali ne, če si priznate ali ne, vi ste samo polovica te družbe. In brez druge polovice tega družbenega potenciala nihče ne bo dosegel ciljev. Tudi me jih ne bomo.

Zato ne potiskajte žensk v stanje objektov, živali in podobnega. Raje jim dajte prostor in jim izkažite spoštovanje, da dopolnijo to, kar vam manjka. In tega ni tako malo.

"Nespoštovanje odpira vrata nespoštovanju. Nasilje spodbuja nasilje. Ko tisti na položaju moči zlorabljajo druge, izgubljamo vsi," je rekla Meryl Streep, ko je leta 2017 prejemala zlati globus za življenjsko delo.

Si lahko mislite, kako bi bilo, če bi me, ženske, prenehale spoštovati vas, moške?


Disclaimer: Avtorica je vodja volilnega štaba in odnosov z javnostmi predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar.

NAROČI SE
#ženske #moški #enakopravnost #enakost
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke