Revija

Draghi ima zasluge, da evrska unija še ni razpadla

23.11.2019 / 06:10 Komentiraj
V bistvu je samo vzdrževal mit monetarne integracije, ki ne deluje in ne more delovati v takem institucionalnem okvirju.

Ashoka Mody, nekdanji visoki predstavnik IMF za Evropo in avtor knjige EuroTragedy: A Drama in Nine Acts, v svojem zadnjem komentarju v reviji Spiked! ni prizanesljiv do Maria Draghija. Ta je oktobra zaključil svoj osemletni mandat predsednika Evropske centralne banke.

Mody pravi, da Draghi ni rešil evra, pač pa, da je njegov »whatever it takes« julija 2012 učinkovito umiril špekulativne napade finančnih trgov na obveznice perifernih evrskih držav samo zato, ker je Draghija že naslednji dan močno podprla nemška kanclerka Angela Merkel.

Mody v nadaljevanju tudi pravi, da je Draghi s svojo nekonvencionalno monetarno politiko — najprej OMT (»outright monetary transactions«), od 2015 pa APP (»asset purchase programme«) — samo zamaskiral norost nedelujoče monetarne unije. APP (kvantitativno sproščanje z odkupom državnih obveznic) sploh ni deloval oz. mu ni uspelo odlepiti jedrne inflacije od 1%, niti zagnati gospodarske rasti. Rast je upadla takoj, ko je...

Mario Draghi je oktobra zaključil svoj osemletni mandat predsednika ECB.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE