Kolumne

Drage dame, drage feministke, drage potrošnice! Za 8. marec vam želim …

9.3.2022 / 05:05 Komentiraj
Dan žena je priložnost za spoznanje, da feminizem danes ni emancipacija, osvoboditev. Ampak vključevanje žensk v kapitalizem.

Najprej seveda čestitke ob 8. marcu, dnevu žena. Sama 8. marec praznujem. Od nekdaj. V spomin na ženske, ki so se v preteklosti borile za ženske pravice. In v opomin, da tega danes več ne počnemo. Oziroma da v glavnem to počnemo le navidez. Kar je narobe. 

Kot pišem v knjigi Zablode feminizma, je sodobni beli zahodni feminizem že kar precej časa v glavnem zgrešena reč. Razlogov za to je veliko. Povezani pa so tako s teorijo sodobnega belega zahodnega feminizma kot z njegovo prakso.

Če strnem: v osnovi gre za to, da se je feminizem spremenil iz gibanja, ki je poskušalo izboljšati položaj žensk tako, da bi družbo spremenilo, v gibanje za večje vključevanje žensk v takšno družbo, kakršna pač je. Torej ne gre več za spreminjanje družb ali celo za ukinjanje kapitalizma in njegovih izkoriščevalskih praks. Ampak za večjo vključenost žensk v kapitalizem. Z vsemi značilnostmi, ki jih kapitalizem ima. In ena od teh značilnosti je tudi izkoriščanje...

” V primerjavi z izkoriščanjem, značilnim za emancipirane zahodne ženske, je bila stopnja izkoriščanja, ki so ji bile izpostavljene naše babice, tako rekoč nič.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE