Kulumne
#kordiš #zdravniki #zdravstvo
Dr. Kordiš roman v imenu pokojnega brata in bolnega naroda v čakalnih vrstah
Logo 17.10.2020 / 06.10

Biti moraš res prvorazredni cepec, da to izjavo razumeš, kot da je poslanec hotel reči, da so privatni zdravniki mazači.

»Ljudje imajo spet radi zdravnike — no, raje kot freh poslance Levice zagotovo —, zdravniki pa se imajo za nekakšne svete krave. Nedotakljive. Zlasti privatniki.«

Miha Kordiš (Levica) je v DZ večkrat rekel še kaj hujšega kot tokrat, ko je privatne zdravnike baje ozmerjal z mazači. Tokrat bolj nepremišljenemu kot provokativnemu Kordišu tega res ne bi bilo treba reči. A dejstvo je, da tega sploh ni rekel. Ni rekel, da so privatni zdravniki mazači.
To mu je najprej obesila predsedujoča tožibaba Anja Bah Žibert (SDS). Na ponedeljkovi seji Odbora za zdravstvo je Kordišu zaprla usta, domnevno nezaslišanost pa so potem pograbili lahkoverni, zlonamerni, dušebrižniški, nepismeni, našuntani in krvoločni mediji — in njim zveste množice v čakalnih vrstah pred ordinacijami.
Iz te godlje pa je nazadnje nastal dr. roman. Nek odvetnik, brat nedavno in prerano preminulega privatnega zdravnika, je na nekem zdravniškem portalu objavil patetično pismo poslancu in mu v imenu pokojnega brata in bolehnega naroda zagrozil z mastno tožbo. Tekst je na Facebooku postal bestseller.
Kako napeto in ganljivo!

»Varovavke«

Kordiš skratka ni rekel nič takega, da bi zaradi tega smel nastati tak halo. Pripetljaj dokazuje, da gre s svojimi včasih dejansko žaljivimi, včasih pa samo nepremišljenimi izjavami ljudem na živce — in da jim gre po njegovi zaslugi na živce tudi kompletna Levica kot stranka.

»Se pravi: neke varovavke [sic!], ki zagotavljajo kakovost opravljanja zdravstvene dejavnosti, ki varujejo pacienta tudi v primeru zasebnih izvajalcev v raznoraznih pravnoformanih oblikah, se črtajo — oziroma njihovo uveljavljanje se podaljša, kar je za ta trenutek praktično ena in ista stvar — samo zato, da bo lahko čist vsak espe, čist vsak mazač dobil svojo tranšo javnih sredstev.«

To je moj prepis z videa. Uradni transpkript pa si lahko preberete na tej strani DZ.

PKP-5

Če prav razumem, je Kordiš imel pripombe na domnevno zniževanje standardov v zdravstveni dejavnosti, kot jo predlaga tako imenovani peti protikoronski paket (PKP-5). Kaj so »varovavke«, o katerih je Kordiš govoril?
Gre za to, da Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej-K) iz leta 2017 predvideva, da mora biti »odgovorni nosilec zdravstvene dejavnosti […] pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti zaposlen in [da] teh nalog ni mogoče opravljati pogodbeno«.
Ker pa bi PKP-5 — ki vključuje razpis za skrajšanje čakalnih dob, na katerem lahko sodelujejo vsi izvajalci zdravstvenih storitev — prehodno obdobje do uveljavitve pogojev iz ZZDej-K še nedefinirano podaljšal, je Kordiš vladi očital »privatizacijo zdravstva«, češ, »slabih 50 milijonov evrov namerava mimo javne zdravstvene blagajne […] zavaliti [sic!] zasebnim izvajalcem«.
Mislim, da se Kordiš glede tega moti. V najslabšem primeru (zanj) je kvečjemu res, da vidi strahove — ali da mu pri polemiziranju z vlado pač prav pride karkoli. Toda njegova intervencija je bila na vsak način dopustna.

Hiperbolično neumno in demagoško posplošeno

Tudi v inkriminiranem nadaljevanju, ko je omenil »mazače«, Kordiš ni izrekel nič objektivno žaljivega. Trditi, da bi se pod določenimi zakonskimi pogoji k opravljanju privatne zdravstvene dejavnosti lahko prijavil tudi »čist vsak mazač«, je mogoče res hiperbolično neumno in demagoško posplošeno — kot vsaka druga poslanska replika v tako imenovanem hramu demokracije.
Nikakor pa to ne pomeni, da so (vsi) privatni zdravniki mazači. Tega po nobeni logiki ni mogoče izpeljati iz teh besed. To pomeni, da (Kordiš misli, da) obstaja nevarnost, da bi se lahko za zdravniško službo prijavil tudi kak medicinsko nekvalificiran espe.
Biti moraš res prvorazredni cepec, da to razumeš, kot da je Kordiš hotel reči, da so vsi privatni zdravniki mazači. In da potem iz tega narediš škandal.

Privatniki

Čredni nagon in mnenjska glajhšaltanost sta pognala ogorčenje nad Kordišem do neslutenih razsežnosti. Omenjeni portal, kjer je bilo prvotno objavljeno odvetnikovo pismo, je objavil še en tekst, v katerem pozivajo zdravniške organizacije in pristojne inštitucije, »da zdravnike in druge zdravstvene delavce zaščitijo pred nedostojnimi in nedopustnimi obtožbami, ki so v preteklosti tudi že privedle do tragične smrti zdravnika«.
Zdravniška zbornica Slovenije je temu pozivu že sledila in obsodila »takšno komunikacijo, ki neutemeljeno žali vso poklicno skupino«.
Oba poudarka sta moja. Kajne, kako malo je treba, da si iz užaljenosti jemlješ pravico, da nič ne štekaš?
Pa še to: poslansko-zdravniška peripetija daje po eni strani vedeti, da imajo ljudje spet radi zdravnike — no, raje kot freh poslance Levice zagotovo — in da se imajo zdravniki po drugi strani spet ali še vedno za nekakšne svete krave.
Bolje za vas, da nič ne rečete proti zdravnikom. Niti pomotoma in nehote. Če ste preveč izpostavljeni in zraven še nepopularni, vas bodo linčali. Zdravniki so kasta nedotakljivih. Podobno kot novinarji, četudi za spoznanje dokazljiveje. Nedotakljivejši od nedotakljivih zdravnikov pa so — tipično — samo privatni zdravniki.

NAROČI SE
#kordiš #zdravniki #zdravstvo
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke