Kolumne

Doseči uspeh v politiki s prepovedanimi sredstvi je kot doping v športu

26.4.2020 / 06:10 Komentiraj
Korona virus ubija posameznike, virus korupcije pa cele narode. In ta koruptivni križ nosimo iz generacije v generacijo.

Leta 2013 je svetovalna hiša Ernst & Young opravila raziskavo o koruptivnosti menedžerjev. Pregled je zajel predvsem države EU, na seznamu držav pa najdemo tudi Srbijo, Kenijo, Nigerijo, Rusijo, Egipt, Savdsko Arabijo, Indijo, Turčijo, Južnoafriško republiko, Švico in Norveško.

Raziskava je pokazala, da so podkupnine — Nemci imajo zanje res dober izraz: Schmiergeld — in podkupovanja precej običajna praksa evropskih managerjev. Toda na neslavnem prvem mestu pa se je po tej raziskavi znašla … — Slovenija.

Morebiti je slika menedžerske nagnjenosti h korupciji danes drugačna. Morda smo v sedmih letih zdrsnili za kakšno mesto nižje. A to prvo mesto je madež za vso Slovenijo, ne samo za menedžerje. Madež je tudi za vse pristojne institucije, ki tega ne spregledajo, ne odkrijejo, ne preganjajo in ne kaznujejo. Madež za zakonodajalce, ki ne pripravijo tako stroge zakonodaje, da nihče niti pomislili ne bi na taka podmizna dejanja. Pa tudi madež za vse nas, ki to...

»Leta 2013 je svetovalna hiša Ernst & Young opravila raziskavo o koruptivnosti menedžerjev. Na neslavnem prvem mestu pa se je po tej raziskavi znašla … — Slovenija.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE