Kolumne

Dolgočasno je zreti v nebo brez zvezd: Maribor od Hutterja do Arsenoviča

1.8.2019 / 06:08 Komentiraj
Neprijetno priznanje: če bi lahko, bi bi MB takoj postal Jankovićeva LJ. Samo brez Jankovića, Ljubljančanov in Olimpije.

Stal sem pred Hutterjevo vilo ob robu mariborskega mestnega parka. Svojčas najimenitnejšo stavbo v mestu, ki je bila vzor meščanskega gospodinjstva in življenjskega sloga tistega časa.

Gledal sem hladno, škatlasto, zanemarjeno, od časa pogrizeno vilo in zdela se mi je neznansko grda. Nič gosposkega ni več na njej. V meni je začela tleti jeza in pomislil sem, da sta najbrž samo Maribor in Tirana sposobna v nekoč najbolj šminkersko hišo naseliti nekaj tako zelo nebleščečega kot policijski urad.

Prijazen policist mi je dovolil narediti krog. Sprehodil sem se po vrtu in si predstavljal družino Hutter, kako pod tistimi dolgimi brajdami sedi na čajanki. Kar videl sem, kako Josip Hutter — sicer kočevski Nemec —, ustanovni član mariborskega (najstarejšega slovenskega) Rotary kluba, industrialec, ki ga danes slavijo kot kapitalista na strani delavcev, nekje v senci bere časopis.

Najstarejši Rotary klub

Preseneti me že sama misel, da je najstarejši Rotary klub —...

[Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE