Kolumne

Dol z dol z janšizmom: Kaj je osebnostna motnja in kaj politični program?

23.11.2021 / 05:10 Komentiraj
Tribalna kulturna polarizacija: ko ne štejejo ideje, predlogi, programi, ampak samo identiteta. Kdo si, s kom si, proti komu si.

Naslov bo morda koga presenetil in napeljal na misel, da sem se izneveril pravilu, da ne komentiram dnevne in strankarske politike v Sloveniji. Ali celo, da sem se nekaj mesecev pred volitvami oportunistično odločil skočiti na drugi vlak.

Pa ne gre za to. V preteklosti sem že izražal nestrinjanje s pozivanjem na smrt janšizmu. Ne zato, ker bi šlo za grožnjo s smrtjo — kar je ugotovilo tudi že tožilstvo —, ampak ker gre za grobo obliko političnega diskurza, ki ga je v Sloveniji več kot preveč.

Danes bom naredil še korak dlje in pojasnil, zakaj mi niso blizu niti pozivi dol z janšizmom in z drugimi -izmi.

Urok razklanosti

V Sloveniji vse od osamosvojitve velja trdovratno prepričanje, da je za večino naših križev in težav kriva neenotnost. Razklanost doživljamo kot urok, ki nam ga je v zibelko položila hudobna čarovnica usoda, ker je 25. junija 1991 nismo povabili na krst in fešto ob rojstvu države.

In ker gre za urok,

Matjaž Gruden: ”Nehajmo pristajati na tezo, da gre za odločanje med levico in desnico.” — [Na fotografiji: John Sullivan, zadnji svetovni prvak v boksu z golimi pestmi in prvi v boksu z rokavicami, tudi ena zgodnjih športnih superzvezd konec 19. stoletja.]

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE