Kolumne

Dol z dol z janšizmom: Kaj je osebnostna motnja in kaj politični program?

23.11.2021 / 05:10 Komentiraj
Tribalna kulturna polarizacija: ko ne štejejo ideje, predlogi, programi, ampak samo identiteta. Kdo si, s kom si, proti komu si.

Naslov bo morda koga presenetil in napeljal na misel, da sem se izneveril pravilu, da ne komentiram dnevne in strankarske politike v Sloveniji. Ali celo, da sem se nekaj mesecev pred volitvami oportunistično odločil skočiti na drugi vlak.

Pa ne gre za to. V preteklosti sem že izražal nestrinjanje s pozivanjem na smrt janšizmu. Ne zato, ker bi šlo za grožnjo s smrtjo — kar je ugotovilo tudi že tožilstvo —, ampak ker gre za grobo obliko političnega diskurza, ki ga je v Sloveniji več kot preveč.

Danes bom naredil še korak dlje in pojasnil, zakaj mi niso blizu niti pozivi dol z janšizmom in z drugimi -izmi.

Urok razklanosti

V Sloveniji vse od osamosvojitve velja trdovratno prepričanje, da je za večino naših križev in težav kriva neenotnost. Razklanost doživljamo kot urok, ki nam ga je v zibelko položila hudobna čarovnica usoda, ker je 25. junija 1991 nismo povabili na krst in fešto ob rojstvu države.

In ker gre za urok, seveda ne manjka princev, ki so...

Matjaž Gruden: ”Nehajmo pristajati na tezo, da gre za odločanje med levico in desnico.” — [Na fotografiji: John Sullivan, zadnji svetovni prvak v boksu z golimi pestmi in prvi v boksu z rokavicami, tudi ena zgodnjih športnih superzvezd konec 19. stoletja.]

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE