Kolumne

Dokler tu so brigade, kdo zemljo nam ukrade, na Slovenskem smo mi gospodar!

10.7.2019 / 06:10 Komentiraj
Šarec na Menini: mešanica absurdnosti redne letne partizanske komemorativnosti, Blut-und-Boden slovenskega nacionalizma.

Še nedavno smo dobro vedeli, katerih partizanskih bitk se v Sloveniji spodobi spominjati. Toda obletnici dražgoške bitke in poslednjega boja Pohorskega bataljona očitno nista dovolj.

Vlada s pomočjo Zveze borcev ugotavlja, da so mlajše generacije premalo ali sploh ne indoktrinirane in da starejše po malem že pozabljajo, s čim so jim v dobrih, starih časih prejšnjega režima v šolah prali glave.

Tako so zadnja leta začeli obeleževati bitke, za katere pri najboljši cicibanski, pionirski in mladinski volji še nikoli nismo slišali.

Lani jeseni so recimo Borci pripravili proslavo ob 75-letnici bojev na Ilovi gori in kot govornika povabili Milana Kučana, prejšnji teden pa proslavo ob 74-letnici preboja partizanov skozi nemški obroč na Menini planini, kjer je govoril Marjan Šarec.

Je to rekomunizacija? Ali pa gre samo za afirmativni, pozitivni, levi zgodovinski revizionizem? Da oblast pač hoče več in več in bogatí repertoar omembe vrednih bitk?

Saj je bila bitka,...

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE