Kolumne

Dodatek za delovno aktivnost: Šarec zapravil politično kariero za 16M€

6.11.2019 / 06:10 Komentiraj
Ker je z ukinivijo kršil zgodovinski socialni imperativ, da mora država vsem zagotoviti preživetje. Kot že Janša, Cerar.

Tisto, kar v slovenski postsocialistični politiki zares preseneča, je nerazumevanje dejstva, da je slovenska družba — tako kot vsaka — kulturni fenomen. Konkretneje: da je slovenska postsocialistična družba — spet tako kot vsaka družba — ukleščena v sebi lastno zgodovinsko kulturno tirnico. Ta tirnica fundamentalno določa, kako družba deluje. Kaj je v slovenski postsocialistični družbi mogoče. In kaj ni mogoče. Kaj v njej razumemo kot dobro. Kaj razumemo kot slabo. Kaj kot moralno. Kaj kot nemoralno. Itd.

V to nerazumevanje dejstva, da je družba kulturna entiteta, se je zdaj ujel tudi Šarec. Ki je doslej uspešno upošteval temeljne značilnosti slovenske zgodovinsko vzpostavljene kulturne tirnice. Verjetno povsem avtomatično. In nezavedno.

Zdaj pa je z ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost naredil korak mimo. To zna biti za njegovo politično kariero ključno. Kot je bilo nepoznavanje zgodovinsko vzpostavljene slovenske kulturne tirnice

»Država je moralna le, če ljudem daje. Z ukinitvijo dodatka pa se je izkazala za nemoralno institucijo. Institucijo, ki državljanom jemlje.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE