Rubrike

Dobrodošli v novi Rusiji [odlomek iz romana]

16.5.2021 / 06:05 Komentiraj
Na Rdečem trgu sežigajo tuje potne liste. Iz države izganjajo diplomate. Sorokinov svet je distopičen, vendar resničen.

Dogajanje v antiutopičnem romanu Opričnikov dan ruskega pisatelja Vladimirja Sorokina (1955) je postavljeno v bližnjo prihodnost — v obdobje restavracije monarhije. Temelji politične prenove so samoodločba, pravoslavje in tradicija. Na Rdečem trgu sežigajo tuje potne liste in iz države izganjajo diplomate. Edina država, s katero Rusija ostaja v prijeteljskem stiku, je Kitajska. Futuristična tehnologija se meša z načini mučenja iz časa Ivana Groznega. Dobrodošli v novi Rusiji. Svet je distopičen, pa vendar deluje resničneje kot kadarkoli. Opričnikov dan velja za sodobno klasiko in je preveden v več kot trideset jezikov.

Sorokin je eden najboljših in najprepoznavnejših sodobnih ruskih pisateljev. Postmodernistično fikcijo prepleta z elementi antiutopije, satire in sovjetskih motivov. Prejel je vse najpomembnejše ruske literarne nagrade, bil pa je tudi finalist za mednarodno nagrado Man Booker. Pred tednim dni je iz svojega doma v Berlinu na daljavo gostoval na...

“Prebudi me zvok mobilca. Udarec z bičem — krik. Še en udarec — stok. Tretji udarec — hropenje. Pojarok je to posnel v Tajnem uradu, v katerem so mučili vologdskega vojvoda. Ta glasba bi prebudila še mrtvega.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE