Kolumne

Dobrodelnost je kot Hospic. Ne more preprečiti smrti.

28.11.2019 / 06:05 Komentiraj
Deklaracija o otrokovih pravicah vam ne pove nič o strukturnih socialnih poškodbah vse večjega števila otrok na Zahodu.

Ob praznovanju 60-letnice sprejetja Deklaracije o otrokovih pravicah so se vsaj nekateri mediji potrudili, da so nas spet opomnili na porazne podatke v zvezi s položajem otrok po svetu. Tako smo spet slišali, da zaradi vzrokov, ki bi jih z lahkoto odpravili — le nekaj malega bogastva, ki ga v rokah kopičijo zahodni kapitalski centri, bi bilo treba prerazdeliti —, trpi in brez potrebe vsako leto umre nekaj milijonov otrok.

Slišali smo, koliko otrok v neevropskih družbah umre zaradi bolezni, ki so na Zahodu rutinsko ozdravljive. Koliko otrok nima dostopa do pitne vode. Hrane. Izobrazbe. In drugega, kar se nam na Zahodu zdi tako samoumevno, da sploh ne opazimo in ne cenimo več. 

Podatki skratka vedno znova dokazujejo, da je današnji globalni sistem zamočil. Dokazujejo, da živimo v svetu, ki mu je vsak cent profita več vreden kot otrokovo življenje. Da se je Zahod navadil gledati v medijih slike otroških okostnjakov, ki so zaenkrat še živi.

Predvsem

»Leporečje v zvezi z Deklaracijo o otrokovih pravicah ne pove nič o strukturnih socialnih poškodbah vedno večjega števila otrok na Zahodu. Ki jim navidez nič ne manjka.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE