Kulumne
#sociala #Politika #vlada
Dobro vlado spoznaš v krizi. Vetra ne moreš obrniti. Obrniti moraš jadra.
Logo 05.10.2019 / 20.27

Verjetno je vse to, kar se dogaja, za vlado že preveč naenkrat, da bi se naši velmožje znali hitro, a preudarno odzvati.

»Skiperji vedo, da se vetra ne da obrniti. Znati moraš obrniti jadra.«

Po dobrem letu dni, ko bi se vladni garnituri vsaj zaradi izkušenj lahko začelo odpirati, se namesto napredka pojavljajo razpoke in nespretnosti. Gospodarska prihodnost ni več tako brezskrbna, kot je je bila vajena v minulem letu. Nekaj bombončkov, ki jih je razdelila v letu debelejših krav, je bilo treba vzeti nazaj. Kažejo se različni interesi, povezani z neizpolnjevanjem volilnih obljub. Na glavno koalicijsko stranko meče slabo luč dejstvo, da njihov finančni minister krči ugodnosti in koristi.
Poleg tega se je vlada v tem obdobju soočila z nekaj močnimi nacionalnimi temami — recimo s stečajem Adrie, čeprav ta že dobra tri leta ni bila več v slovenskih rokah. Pa najnovejša, napol resna, napol žgečkljiva afere v zvezi z zaposlitvijo premierove znanke na Sovi, domnevno izpeljano brez razpisa. Pa prepucavanje lastnikov dveh portalov okrog tega, kako se dela v državnih podjetjih, ki si kupujejo medijski mir z mesečnimi pavšali in/ali z njimi sesuvajo nasprotnike. 
Verjetno je to že preveč naenkrat, da bi se naši velmožje znali hitro, vendar premišljeno in preudarno odzvati.

Vse v korist davkoplačevalcev

Na vladni odziv na propadanje Adrie smo čakali predolgo. Najprej je bila ignoranca, češ, to ni naša stvar. Temu je zaradi zaskrbljenosti javnosti in seveda soočenja s stanjem na Brniku sledilo zadržano sporočilo, da država tu ne more pomagati, saj gre za zasebno podjetje. Naslednja faza je bilo razmišljanje, kako vendarle rešiti situacijo, in poziv lastnikom, naj predložijo realen poslovni načrt. Navsezadnje se je začel krhati ugled Slovenije, beležili smo upad turističnih in poslovnih prihodov.
Potem je sledilo razmišljanje o tem, ali v prihodnosti, ko Adrie ne bo več, vendarle ne bi imeli svoje letalske družbe.
Vmes je preteklo dovolj časa, da so se prožni, odzivni (tuji) letalski prevozniki organizirali in vskočili v Adriino luknjo z novimi prevozi in vladi olajšali pritisk na hitrost odločanja. Čakamo samo še to, da infrastrukturna ministrica svečano sporoči, da je vlada rešila velik problem v pičlih desetih dneh in s tem naredila najboljše, kar je bilo možno — in vse to v korist davkoplačevalcev.

Brez kulture premoženja in lastništva

Če je predsednik vlade doslej tudi zasebne teme znal pokomentirati s humorjem, na svoj rahlo kabarejski način, pa mu odgovori na vprašanja o zaposlitvi N. H. na Sovi niso šli tako gladko, sproščeno in humorno iz ust. Tisti dan, ko so ga to spraševali, je dajal vtis, da je zelo slabe volje — pa ne zato, ker je deževalo. Očitno je vedel, da se temu ne bo mogel izogniti. Zakaj ta krč, če je bilo s to zaposlitvijo vse v redu? Da je, nas je vzporedno prepričeval tudi direktor Sove sam. Kaj drugega pa mene ne zanima. Medije pa. Ali se poznata? Koliko časa traja to poznanstvo? Je bila res uslužbenka občine Kamnik? Kdaj sta se nazadnje videla? Premier je prvič naredil vtis, da mu ni prijetno.

Socialna varnost na preizkušnji

Na preizkušnji je socialna varnost državljanov. Pristojni odbor DZ za delo je tesno — s 6 glasovi proti 5 — izglasoval ukinitev dodatka za delovno aktivnost. Ob tem sta skočili v zrak koalicijska SD in partnerska Levica, ki že govori o začetku konca sodelovanja z vlado. Izredna uskladitev pokojnin za letos naj bi zaradi nedoseganja 3-% rasti BDP (ali celo samo 2,8% po zadnjih podatkih UMAR) padla v vodo. DeSUS že napoveduje proračunski amandma za leto 2020.
Po relativno mirnem obdobju očitno prihajajo viharnejši časi. Skiperji vedo, da se vetra ne da obrniti. Znati moraš obrniti jadra.
Upajmo, da nam bo končno le postalo jasno, da dobro vlado spoznaš v krizi.

NAROČI SE
#sociala #Politika #vlada
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke