Kulumne
#lifestyle #korona virus #vlada
Dieta družabnega življenja. Dieta demokracije.
Logo 21.03.2020 / 18.47

Je to, kar doživljamo, res samo vojna proti korona virusu? Ali pa je ta hudičev virus samo krinka za neko drugo vojno?

“Med tednom sem redno kuhala. Tega najbrž nisem delala nikoli, vsaj spomnim se ne.”

Doma imam vse oprano, perilo je tudi že posušeno. Kar je mogoče samo lepo zložiti, je že skrbno shranjeno v omarah, drugo pa pripravljeno za likanje. To bom nesla v čistilnico, ker likam že dolgo ne več. Ko bodo čistilnice seveda spet odprle svoja vrata. Naredila sem tudi detox svojih omar. Vreče blaga in materiala za naš zbirni center odpadkov so pripravljene, vse lepo sortirano in urejeno, prav tako tudi velika škatla precej uporabnih reči za prijateljice.
Uredila sem pisarniško poslovanje in papirologijo, s katero sem bila v zaostanku. Z možem sva na vrtu postorila nujna predpomladanska opravila — še nikoli tako zgodaj — in tudi že udobno uživala v teh zadnjih sončnih dneh. Med tednom sem redno kuhala. Tega najbrž nisem delala nikoli, vsaj spomnim se ne. Enkrat sem naredila večji nakup. Vsako jutro sem si uredila makeup, kot da grem v službo in ob računalniku preživela skoraj ves delovnik. Vsak dan sem šla na sprehod, trikrat sem bila varuška našemu Oskarju, z mlado družinico pa smo se videvali vsak dan, en dan tudi na izletu na Jezersko.
Idealen teden, vam rečem.

Brez stresa

Nobenega stresa, nobenega pritiska na roke oddaje materialov in gradiv. Vse obveznosti so bile narejena v roku, brez stresa.
In vendar to ni ni normalno. To je življenje, ki ga nismo vajeni. Takšno življenje je fajn živeti teden ali dva. Kot dopust, počitnice. Ampak saj dopust ni normalno stanje.
Normalno je, da delamo. Pogosto tudi preveč. Pogrešam sestanke in priprave na sestanke, osebni stik, pogovore, neposredne dialoge. Pogrešam druženje, pogrešam čaj s prijatelji in tortico ob prijetnem pogovoru. Po psiholoških testih sem 100% ekstrovertirana oseba. Za takega človeka je velik izziv živeti s samo petimi družinskimi člani, pa še od tega so trije samo občasni obiskovalci. Saj ne, da imava z možem doma tišino. Veliko se pogovarjava, usklajujeva, spremljava življenje in politiko dveh držav, načrtujeva …
In vendar sem v družabnem smislu na hudi dieti.

Denar, denar, denar …

Luči na koncu tunela te osame še ni videti. Ne moremo še delati načrtov. Časovnice in koledarji so še prazni. Ljudje so še vedno potrpežljivi. In tudi bodo — vsaj dokler bo denar. Danes trošijo februarske plače, ki so jih prejeli marca. Kaj bodo trošili aprila, ko bo na račun prišla marčevska plača, pa marsikdo ne ve. Takrat se bodo soočili s številnimi izzivi, stiskami in paniko. Strahovito nakupovanje po spletu, s katerim se spletne trgovine v teh dneh rade hvalijo, bo strmoglavilo.
Ko bo zmanjkalo denarja, bo konec potrpljenja. Konec bi ga moralo biti že zaradi takšnih flopov, da so si najprej dvignili plače in s zato znašli pred spletnim strelskim vodom cele Slovenije z mediji na čelu. Temu je sledilo populistično dejanje s 30% znižanjem (vsem funkcionarjem), ki se zdi kot zmaga ljudstva. Kako piarovsko prozorno so ljudski srd obrnili v naklonjenost — vsaj tistih, ki tega ne spregledajo.

8% gor, 30% dol

Kaj je za vlado sploh plača? 8% gor, 30% dol? Razdeljevati denar, ki ga sam ne ustvarjaš, je očitno najbolj enostavna igra na svetu. Če so pozabili, naj jih spomnim: plača je znesek, ki ga zaposleni dobi za opravljeno, pri nas praviloma mesečno delo. Je nadomestilo za vložen trud, za rezultate dela in služi kot priznanje prispevka posameznika k poslovanju organizacije.
Pred tednom dni so začeli, za božjo voljo! Koliko časa in dokazovanja in trdega dela je potrebnega v gospodarstvu, če hočemo doseči konkretne rezultate, predno se začnemo pogovarjati o dvigu plač! Če se sploh pogovarjamo.
Tega dviga jim nihče ne bi očital, če bi bila vojna z virusom dobljena, zraven pa poskrbljeno za zagon gospodarstva in države nasploh. Našli bi se celo taki — in to izven kroga ministrov in kabinetnih svetovalcev —, ki bi to dejanje odkrito podpirali.

Turška vojska

In pri vsem tem iščemo še rezerviste za vpoklic v vojsko. Kot da nad nas juriša turška vojska. Delamo na tem, da se aktivira 37.a člen Zakona o obrambi z izjemnimi pooblastili vojski. In to kljub temu, da so meje vseh evropskih držav tako rekoč zaprte. Na cestah ni skoraj nikogar razen tovornega prometa. Ljudje se vse bolj držijo uredb, priporočil, zakonov. Ulice, mesta in vasi so prazni.
Vlada spreminja način komuniciranja z javnostmi in se zapira pred novinarji v neposrednem dialogu.
Kadrovske menjave so se začele že tisto noč, ko je vlada prevzela oblast. 
Prepoved javnega življenja bo ljudem onemogočala zbiranje in protestiranje. Pravega, živega glasu ljudstva na cesti ne bo. Glas interneta je mogoče ignorirati. Blokirati, celo zbrisati. Ali se vsaj delati, kot da ga ni.
Je to, kar doživljamo, res samo vojna proti korona virusu? Ali pa je ta hudičev virus samo krinka za neko drugo vojno?

NAROČI SE
#lifestyle #korona virus #vlada
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke