Kulumne
#rtv #sds
Destrukcija RTV iz SDS opozicije: Da ne boste potem rekli, da niste vedeli
Logo 23.05.2022 / 06.10

Sovražni prevzem, kot ga je izvajala zdaj odhajajoča vlada, ne bo tako zlahka reverzibilen, kot si nova oblast predstavlja.

"V bistvu je naše edino upanje Ustavno sodišče, ki bi se v tem primeru lahko skliceval na 2. alinejo 90. člena Ustave, ki ne dopušča referenduma ‘o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah’." — [

Predstavljam si nove stare opozicijske poslance, kako se sami pri sebi hudobno hahljajo, ko mečejo v obravnavo nove in nove pasje bombice. Samo SDS je vložila petindvajset predlogov zakonov, NSi pa sedem.

Predstavljam pa si tudi njihovo zadoščenje ob poniževanju ambicioznih, a naivnih, novokomponiranih parlamentarnih začetnikov, ki so brez poznavanja lepot legalnega in legalističnega podjebavanja prišli delat doslej monopolizirano, za desnico rezervirano (kontra)revolucijo.

Za dobro vago

Nakar so desničarji vložili še dva predloga za posvetovalni referendum. Da se vitka vlada ne bi zredila za tri resorje — in da obubožanemu in zdolgočasenemu ljudstvu ne bi bilo več treba plačevati RTV prispevka, če jim vsebine slučajno niso všeč.

Bodoča vlada se bo glede tega že znašla, kot bo vedla in znala. Mene osebno pa tangirajo ali vsaj skrbijo predvsem njene namere v zvezi z RTV Slovenija. Namreč tem smislu, da sovražni prevzem javnega servisa, kot ga je v zadnjem času izvajala zdaj odhajajoča vlada, ne bo tako zlahka reverzibilen, kot si nova oblast optimistično predstavlja.

Ni takega zakona

Problem je namreč, da so nova razmerja moči na RTV Slovenija — novi generalni direktor in nekateri novi uredniki ter predvsem Programski, pa tudi Nadzorni svet — ravno tako legalna in legalistična kot manevri SDS v parlamentu. Žal ni zakona in ga ne more biti, ki bi ljudem kot Slavko Kmetič na podlagi nekih izvidov onemogočal članstvo v Programskem svetu. Da ne omenjam drugih nameščencev.

Nova vlada namerava spraviti skozi nov Zakon o RTV, po katerem bi Svet štel skoraj pol manj članov kot doslej in še od teh sedemnajstih bi DZ imenoval samo dva. To sicer zveni obetavno, vendar se bojim, da se opozicija ne bo pustila preglasovati, temveč bo sprejetje novega zakona preprečevala na vse mogoče načine.

Še bolj zlovešče

Še bolj zlovešče pa je razmišljati o ne nerealni možnosti, da bi SDS uničila RTV iz opozicije. Z referendumom o ukinitvi obveznega plačevanja RTV prispevka.
​Resda zdaj predlagajo samo posvetovalni referendum, kar pomeni, da poslanci ne bi bili dolžni upoštevati rezultatov. Toda nikar ne podcenjujte njihove iznajdljivosti. Na lepem se bosta pojavila kak Vili Kovačič in Aleš Primc, malo poagitirala in z levo roko zbrala podpise za pravi referendum — ki bo gladko izglasovan.

V bistvu je naše edino upanje Ustavno sodišče, ki bi se v tem primeru lahko skliceval na 2. alinejo 90. člena Ustave, ki ne dopušča referenduma “o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah”.
​{embed_info_box}202479{/embed_info_box}

Za osvežitev spomina

Ideja o ukinitvi RTV prispevka ni nova. Pionirji abolicije pa niso janšisti, temveč Ozaveščeni Prebivalci Slovenije. Privrženci Ladislava Trohe so lansirali peticijo leta 2014. Podpisi so se sprva nabirali zelo počasi, dokler ni Janša na znameniti nujni seji Odbora DZ za kulturo — sklicani zaradi afere odsluženi prostitutki — dve leti pozneje odkrito povedal, kar mu leži na duši: “Jaz že dve leti ne plačujem več RTV prispevka in pozivam tudi vse ostale, da s tem prenehajo.”

Po tem šuntanju je število podpisov peticije OPS začelo divje naraščati. SDS je za idejo ukinitve RTV prispevka angažirala vse svoje žive sile (in verjetno tudi bote, saj so podpisi masovno prihajali tudi sredi noči). Nora24TV je začela objavljati bombastične članke pod naslovi kot Začelo se je: Po Janši se RTV-ju upirajo še državljani. Boste tudi vi nehali plačevati?.

Fantaziranje o referendumu

Spremljevalne dejavnosti pa so vključevale tudi druge prijeme in taktike. SDS je takrat ovadila generalnega direktorja RTV Marka Fillija in direktorico TVS Ljerko Bizilj (ker neke parlamentarne neumnosti niso prenašali na 3. programu). Takratni piarovec SDS Miro Petek je v manj kot dveh mesecih napisal šest kolumen na temo RTV, pri tem pa že nadobudno fantaziral o referendumu o ukinitvi prispevka. 

To razlagam, da ne boste potem rekli, da niste vedeli, v katerem grmu tiči alfa zajec SDS. Ste zadovoljni, da ne predlagajo več popolne ukinitve prispevka? Nikar se ne troštajte. Tudi updatana, kao donatorska verzija prispevka bi bila gladko izglasovana — in bi tako kot popolna ukinitev pomenila finančni zlom RTV.
​{opomba}202473{/opomba}

NAROČI SE
#rtv #sds
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke