Kolumne

Desant na Drvar in na Kapitol: Moralno dno vazelinskega vazalstva

20.1.2021 / 06:05 Komentiraj
Oportunizem, intelektualni deficit, pokvarjenost omogočajo, podpirajo opravičujejo ponovni vzpon avtoritarnega populizma.

Petindvajsetega maja 1944 zgodaj zjutraj se je začela operacija Rösselsprung (»konjičkov skok«), v naših krajih znana kot desant na Drvar. Približno dvanajsttisočglava množica pripadnikov 500. padalskega SS bataljona je v maskirnih uniformah z nacističnimi insignijami napadla bosansko mestece Drvar. Poskušali so ujeti in likvidirati Tita in tako spremeniti potek vojne na območju tedanje Jugoslavije.

V operaciji je nemškim silam pomagalo neznano število domačih izdajalcev. Čeprav so partizanske enote presenetili in nekaj časa kontrolirali celotno območje mesta, desant ni uspel. Tita, Jovanko in psa Tigra so eksfiltrirali iz votline v pečini na obrobju Drvarja, kjer se je skrival, razočarani in besni napadalci pa so se morali zadovoljiti z znašanjem nad njegovo belo maršalsko uniformo, na katero so naleteli med preiskavo mesta pri nekem krojaču.

Tisti, ki so vojno preživeli, so se ob predaji opravičevali, da je njihova dejanja vodilo domoljubje in da so samo...

Tito (skrajno desno) pred svojo votlinsko barako v Drvarju. V skupini je videti tudi Edvarda Kocbeka (tretji z desne) in Edvarda Kardelja (četrti z desne).
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE