Kolumne

Denuncianti, špeckahle, ovaduhi. Kritičnost je novi konformizem.

18.4.2020 / 06:10 Komentiraj
Optimisti pravijo, da nas bo pandemija poenotila in zbližala. Ne! V Sloveniji bo še dodatno prispevala k socialni eroziji.

Pandemijo si bomo sociološko in medčloveško zapomnili tudi po vsesplošnemu moraliziranju in zgražanju nad drugimi. Po teženju, nadiranju, tožarjenju in celo ovaduštvu. Tradicionalna šimfaška mentaliteta Slovencev je s korona virusom naravnost eksplodirala. Kazanje s prstom in obtoževanje še nikoli ni bilo tako vzajemno, pravičniško, zaželeno in obrestujoče.

Družbena kritičnost je včasih veljala za domeno in odliko intelektualcev, medijev in ozaveščenih državljanov. S formalizacijo pluralizma in z udomačenjem digitalne demokracije pa je družbeno kritičen postal že vsak nezadovoljnež z nekaj grami pameti in minutami časa na družbenih omrežjih.

Navajam nekaj tipičnih primerov iz zadnjih dni in tednov. Cvetober dokazuje, da se za kuliso legitimnega nezadovoljstva — ki je v dani situaciji tako rekoč v nacionalnem interesu — v bistvu skriva zapovedana slaba volja zaradi sočloveka, bližnjika.

Nekega lepega dne

Nekega lepega

»Optimisti pravijo, da nas bo tako imenovani skupni boj proti korona virusu poenotil in zbližal. Ah, dajte no! Morda v kateri drugi, socialno in demokratično stabilnejši državi. Ne pa v Sloveniji.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE