Kolumne

Demokracije v množini: Primer Poljske proti EU ali premoč proti premoči

28.10.2021 / 06:10 Komentiraj
Rešitev bi lahko bila opustitev zahodnega tipa demokracije kot edine možne demokracije. Dopustitev pluralizacije demokracije.

Že precej časa nazaj sem pisala o tem, da je spor med EU in Poljsko bistveno bolj zapleten, kot se zdi. Razvoj dogodkov to tezo več kot potrjuje. Spor se očitno ne bo polegel.

Obe strani stojita vsaka na svojem napačnem stališču. Pri čemer očitno nobena od strani še ni dojela, da stoji na napačnem stališču. Nobena stran temu primerno ne popušča. Čeprav popuščanje — resnici na ljubo — ne prinaša rešitve. Rešitve, ki bi jo lahko strokovno ocenili kot ustrezno, sploh ni. In zdi se, da je pravzaprav nihče ne pogreša.

Spor se je namreč razvijal in se še naprej razvija v smer oblikovanja dveh vedno bolj radikalno ločenih taborov, ki materializirata nezmožnost delovanja EU — in verjetno tudi njenega obstoja.

Prakticiranje multietničnosti

To se ne dogaja zato, ker EU kot politična tvorba v principu ne bi mogla obstajati. Ampak zato, ker EU ne razume, da je za to, da bi lahko obstajala, treba razumeti, kako obstajajo in delujejo multietnične skupnosti. Obstoj...

“Dogajanje na Poljskem je izigravanje demokratičnih principov. In pravil. Tudi njih, tako kot vladajočih v EU, ne more nič ustaviti. Niti vladajoči v EU.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE