Kolumne

Demokracija po imenu Polde (ali Iznogud)

12.5.2021 / 06:05 Komentiraj
Med Poldetom in tistimi, ki ga ne marajo — Nepoldeti —, je velik prazen prostor, ki ga mnogi prodajajo kot politično sredino.

Vsak resen tabornik, skavt, pohodnik ali iskalec izgubljenih zakladov ve, da če želiš nekam priti, moraš najprej vedeti, kje si. Orientacija je pomembna. Če ne veš, kje je sever, se ti kaj lahko zgodi, da boš taval v krogu in bežal pred klopi, panterji, medvedi. Zaradi tega so ljudje od pamtiveka iskali različne načine, da ugotovijo, kje so. Vsi vemo za zvezdo severnico, mah na severni strani dreves, za kompas, sekstant in dandanes seveda GPS na našem pametnem telefonu. Če se komu danes vendarle uspe izgubiti, je velika neroda ali pa to počne zanalašč.

Poskusimo si za potrebe tega teksta predstavljati skupino ljudi, ki so se odločili, da bodo pozabili na zvezde, mah in GPS in se za orientacijo v prostoru zanesli zgolj na najbolj glasnega in razpištoljenega možakarja med njimi. Ker gre za imaginarno osebo, naj mu bo ime Polde.

Sever in jug

V skupini brez kompasa vse smeri sveta določa Polde. Sever je vedno tam, kjer je on, jug pa tam, kjer

“Kalifi v slovenskem Bagdadu želijo postati Iznogud namesto Iznoguda. Najbolj premetena ideja, do katere so se dokopali tisti, ki Poldeta ne marajo, je ta, da bi našli nekoga, ki bo Poldeta premagal tako, da bo še bolj Polde od njega.” — [Ilustracija: Jean Tabary/René Goscinny]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE