Kolumne

Delati se Angleža ali Francoza? Tudi brexit je Untergang Abendlanda.

2.9.2019 / 06:10 Komentiraj
Če bo Borisu uspelo, bo to majhen korak zanj, a velik skok za populizem — in še večji za prihodnost britanske monarhije.

Francoska fraza »delati se Angleža« — v slovenščini »delati se Francoza«, češ, delati se neumnega, da ne razumeš — še nikoli ni bila tako aktualna. No, aktualna je že vsaj od 23. junija 2016, ko je bil brexit izglasovan na referendumu, še bolj pa te dni, ko je britanski premier Boris Johnson predlagal — in s kraljičinim kolaborantskim privoljenjem tudi dosegel — začasen, a dovolj dolg suspenz spodnjega doma parlamenta, da bi lažje spravil Veliko Britanijo iz Evropske unije do zastavljenega roka 31. oktobra. Tudi brez dogovora, če ne bo šlo drugače. In da bi se pri tem po možnosti še obdržal na oblasti.

Britanski izstop oz. izstopanje iz EU je posledica istega populističnega političnega trenda, kakršen se kaže še marsikje po svetu — tako v Evropi kot v Ameriki in sporadično tudi drugod. Pri tem

»Honi soit qui mal y pense« (»Sram ga bodi, ki grdo o tem misli«) — francosko geslo britanskega viteškega reda podveze, ki ga je ustanovil Edvard III. leta 1348 in ki je tudi del grba britanskega monarha. Članstv v redu podveze je omejeno na monarha (trenutno kraljico Elizabeto II.) in valižanskega princa ter največ 24 tako imenovanih spremljevalcev (dosmrtnih) in tako imenovanih »nadštevilnih«, ki vključujejo nekatere člane kraljevske družine in tuje monarhe.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE