Kolumne

Delamo se Francoze in volimo lopove namesto fašistov

2.5.2022 / 06:05 Komentiraj
Socialna demokracija à la Fajon bo po zaslugi Goloba še naprej nazadovala, desnica pa se bo po Janševi še bolj ekstremizirala.

Spomim se še, kako je pred dvajsetimi leti trepetala tako rekoč vsa svobodna Evropa, ko se je poleg favoriziranega republikanca Jacquesa Chiraca — ki je takrat kandidiral za drugi mandat — v drugi krog francoskih predsedniških volitev uspelo nepričakovano uvrstiti skrajnemu nacionalistu in desničarju Jeanu-Marie Le Penu.

Večina Francozov je takrat spoznala, da demokraciji teče voda v grlo, in se zbudila. Vse levo-desno sredinske, tradicionalne stranke so začele pozivati k zaustavitvi Le Pena. (Nekako v duhu Spomenke Hribar. Da sebe ne omenjam.) Prvomajskega sindikalnega zborovanja v Parizu se je udeležilo pol milijona ljudi samo zaradi Le Pena oz. proti njemu. Takrat so si levičarji in zmerneži izmislili legendarni slogan: “Volite lopova, ne fašista!” (“Votez escroc, pas facho!”) (Chirac je bil osumljen korupcije iz časov, ko je bil še pariški župan, in izkoriščal predsedniško imuniteto.)

Približno podobno

Chirac je zmagal z ne več ne manj kot 82,2...

Marine Le Pen prihaja na sedež Narodnega zbora dan po porazu na francoskih predsedniških volitvah v ponedeljek, 25. aprila 2022. — [Fotografija: Darrin Zammit Lupi/Reuters]REUTERS
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE