Kolumne

Dekoronizacija in digitalizacija: Kaj je sploh naredila vlada?

16.9.2020 / 06:10 Komentiraj
Šolski sistem za pouk na daljavo? Ne. Mobilne enote za DSO? Ne. Je ozaveščala ljudi? Ne. Pripravila strukturne spremembe? Ne.

Kar zdaj gledamo v zvezi z naraščanjem okuženih v šolah, domovih za ostarele in v bolnišnicah, je nedopustna improvizacija vlade. Ki ne more prikriti dejstva, da nima pripravljenih učinkovitih in delujočih ukrepov.

Da takšnih ukrepov ni bilo spomladi, je razumljivo. Zdaj, ob pričakovanem drugem valu, za katerega vemo, da bo jeseni še hujši, pa je to početje dokaz, da niso opravili domače naloge. 

Vzemimo recimo odprtje šol. Vedelo se je, da bodo šole ob odprtju postale nova žarišča okužb. Se je vlada na to pripravila? Ne. Več kot dva meseca — od konca junija do 1. septembra — je porabila za to, da je spisala večinoma neuporabna navodila za šole.

Nihče se ni spomnil

Kar je že samo po sebi dovolj hudo. A še huje je, da se nihče na Ministrstvu za izobraževanje — vključno z ministrico — ni spomnil, da so navodila v resnici manjši del priprav, ki jih je treba opraviti ob odprtju šol. Večji del bi bilo prestrukturiranje šolskega sistema tako, da bo...

»Blagajničarki ni jasno, zakaj bi morala nosila masko. Da je dovolj stara, da se lahko sama odloči.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE