Kulumne
#vlada #ukrepi #korona virus
Dekoronizacija in digitalizacija: Kaj je sploh naredila vlada?
Logo 16.09.2020 / 06.10

Šolski sistem za pouk na daljavo? Ne. Mobilne enote za DSO? Ne. Je ozaveščala ljudi? Ne. Pripravila strukturne spremembe? Ne.

»Blagajničarki ni jasno, zakaj bi morala nosila masko. Da je dovolj stara, da se lahko sama odloči.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]

Kar zdaj gledamo v zvezi z naraščanjem okuženih v šolah, domovih za ostarele in v bolnišnicah, je nedopustna improvizacija vlade. Ki ne more prikriti dejstva, da nima pripravljenih učinkovitih in delujočih ukrepov.
Da takšnih ukrepov ni bilo spomladi, je razumljivo. Zdaj, ob pričakovanem drugem valu, za katerega vemo, da bo jeseni še hujši, pa je to početje dokaz, da niso opravili domače naloge. 
Vzemimo recimo odprtje šol. Vedelo se je, da bodo šole ob odprtju postale nova žarišča okužb. Se je vlada na to pripravila? Ne. Več kot dva meseca — od konca junija do 1. septembra — je porabila za to, da je spisala večinoma neuporabna navodila za šole.

Nihče se ni spomnil

Kar je že samo po sebi dovolj hudo. A še huje je, da se nihče na Ministrstvu za izobraževanje — vključno z ministrico — ni spomnil, da so navodila v resnici manjši del priprav, ki jih je treba opraviti ob odprtju šol. Večji del bi bilo prestrukturiranje šolskega sistema tako, da bo deloval.

Birokratska navodila

Drugi primer: domovi za ostarele. Direktor DSO Danice Vogrinec že nekaj dni opozarja, da zaradi okužbe nimajo dovolj kadra, da bi delo v domu potekalo nemoteno. Že v normalnih razmerah. Kaj šele med korono. Na vlado naslavlja pozive o potrebni kadrovski pomoči.
Ima vlada pripravljene mobilne ekipe strokovnjakov, ki bi jih lahko ob izpadu kadra v domovih poslala tja? Ne. Ima vlada pripravljene mobilne ekipe, ki bi jih lahko poslala v domove, da bi v domovih poskrbeli za sokužene varovance? Ne.
Tudi ko gre za domove za ostarele, je vlada porabila tri mesece zato, da ni naredila nič. Oziroma: napisala je vrsto birokratskih navodil. In to je vse.

Zakaj maska? Zato!

Tretji primer: včeraj, ko sem plačevala v trgovini, je blagajničarka stranki za mano razlagala, da sama v trgovinah ne nosi maske. Da ji je doslej samo ena oseba rekla, da se ne drži pravil. In da ji je odgovorila, da je dovolj stara, da se lahko sama odloči, ali bo zbolela ali ne. Da gre za njeno življenje. O katerem sama odloča. In da je vse, kar vlada zahteva, nesmisel. Da si vlada sama nekaj zmišljuje, ker nima kaj delati.
Blagajničarki ni jasno, zakaj bi morala nosila masko. Kako se okužba z virusom širi. Ker z neupoštevanjem osnovnih ukrepov človek ne ogroža samo sebe. Ampak tudi druge.
Vladi torej ni uspelo niti ozavestiti ljudi. Tudi na tem področju ni naredila, kar bi morala narediti.

Dodelati, razdelati, preurediti

Opisani primeri kažejo, da vlada v treh mesecih, odkar se je korona v Sloveniji umirila, ni naredila nič. Vsaj nič od tistega, kar bi morala. Tisto, kar bi morala narediti, pa je to, da bi družbo strukturno pripravila na drugi val. Strukturno pripravila pomeni, da bi oblikovala rešitve in pogoje za njihovo delovanje. Paralelni šolski sistem. Mobilne ekipe strokovnjakov in delavcev za domove za ostarele. Mobilne ekipe za delo v bolnišnicah. Reorganizacijo bolnišnic za kolikor je le mogoče normalno delovanje v pogojih povečanega števila korona bolnikov. Povečano število telefonistov za naročila pri zdravnikih. In še bi lahko naštevali. Vse tisto, za kar se je že v prvem valu pokazalo, da je treba dodelati, razdelati, preurediti, na novo vzpostaviti za čim bolj učinkovito delovanje družbe ob korona krizi.

Uporabe in zlorabe korone

Zakaj je tako, lahko samo ugibamo. Ker vlada ni verjela, da bo do drugega vala prišlo? Ker se je stvari lotila birokratsko? Ker so jo bolj kot korona v resnici zanimale politične uporabe in zlorabe korone? Ker ne ve, kaj so strukturne družbene spremembe? Ker jih ne zna misliti? Ker hoče krizo? Ali zaradi kakih drugih razlogov? 
Po mojem gre za več razlogov. Neznanje je eden od ključnih. Stoprocentno sem prepričana, da se bo vlada s strani EU zahtevane digitalizacije slovenske družbe lotila tako, da bo kupila več računalnikov. Da ji sploh ne bo padlo na pamet, da to ni digitalizacija družbe. Da gre pri digitalizaciji družbe za spreminjanje družbenih procesov in njihovih logik in podsistemov, ki nimajo nič skupnega z nabavo novih računalnikov.
In tako je tudi pri koroni. Vlada ne razume, kaj pomeni izvesti strukturne spremembe, ki družbi omogočajo uspešno soočanje s korono. Ne razume, da to ni nabava mask. Respiratorjev. In cepiva. Ko bo na voljo. Da je sicer vse to potrebno. Ni pa dovolj.    

NAROČI SE
#vlada #ukrepi #korona virus
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke