Kolumne

Dediščina Der Stürmerja in njegovega urednika Juliusa Streicherja

30.4.2021 / 06:05 Komentiraj
Naci propaganda: apeliraj na čustva, uporabljaj stereotipe, ne bodi objektiven, to delaj neprestano in — cherchez les Juïfs.

Opletanje z nalepko fašizma in primerjanje s Hitlerjem je zelo resna reč. Po eni strani gre za ideologijo in ideologa, ki sta po zavržnosti in zločinskosti gotovo na vrhu svetovne zgodovinske lestvice, zato si kakršnokoli oživljanje Hitlerjevega lika in dela in nacizma zasluži vso pozornost.

Po drugi strani pa se je razpasla navada, da vsakršno omembo fašizma ali Hitlerja — tudi če ni čisto za lase privlečena — kar po defaultu razumemo kot pretirano in neutemeljeno.

V nobenem primeru teh zadev ne smemo jemati zlahka. Prehitro opletanje v želji, da diskreditiramo nasprotnika, proti kateremu nam je zmanjkalo argumentov, je neutemljeno. Če v nekom, ki zgleda, hodi in se oglaša kot fašist, vidimo samo nedolžno račko, smo slepi in/ali naivni.

Za povrh pa še Pravda

V nedavnem, zelo odmevnem primeru je bil z nacističnimi trobili primerjan novinar nemške javne televizije ARD. Očitana mu je bila cenzura v slogu Der Stürmerja in za povrh

“Streicher je na vislice odkorakal kričé zvestobo firerju, na koncu izdahnil še zagonetni stavek: “Purimfest 1946!” — in odšel v Valhallo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE