Kolumne

Darth Vader proti Yodi: Iz razsvetljenstva v zatemnjenstvo

2.10.2020 / 06:05 Komentiraj
Kritično razmišljanje kot imunski sistem pred zavajanjem in lažmi je zamenjala čredna mentaliteta. Znanje nam gre na živce.

Srednji vek je trajal reci in piši kakih tisoč let. Od propada Zahodnega rimskega cesarstva leta 476 do padca Konstantinopla leta 1453. Ko se je pošteno zmračilo, je bila zelo dolgo tema. Ni presenečenje, da je človeštvo potrebovalo kar nekaj časa, da se je postavilo na noge. Najprej so prišli renesansa in da Vinci, Michelangelo, Rafael, Dante, Petrarka, Boccaccio. Na preporod, po petih stoletjih teme, bi brez umetnosti in umetnikov verjetno čakali še precej dlje.

Naslednji civilizacijski mejnik je prišel konec 18. stoletja, ko sta Isaac Newton z delom Principia mathematica in John Locke z Esejem o človeškem razumu postavila znanstveno in filozofsko podlago razsvetljenstvu. Njegovo bistvo najbolje ponazarja Kantov oz. Horacijev citat. Upaj si vedeti. Sapere aude. Razsvetljenstvo je človeštvu prineslo preskok iz množice, ki zgolj verjame, v civilizacijo, ki hoče in si upa tudi razumeti.

230 let pozneje

Kje smo kot družba

»Yode nas dolgočasijo, Vaderji so vse bolj kul. Dobrodošli v zatemnjenstvo.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE