Kolumne

Dan upora proti okupatorju?! Prosim vas, no!

4.5.2020 / 06:10 Komentiraj
Ta prazna praznična sintagma zveni tako, kot da si jo je izmislil Pahor, da bi spravil v dobro voljo Tamaro Griesser Pečar.

Ta prazna praznična sintagma zveni tako, kot da si jo je izmislil Borut Pahor — in še to samo zato, da bi spravil v dobro voljo Tamaro Griesser Pečar, ki pravi, da dan OF itak nima vsebine. Ker da je ni imela niti konspiracija 27. (ali magari 26.) aprila 1941 pri Vidmarju na Večni poti.

Dnevu upora proti okupatorju jaz rečem tako imenovani dan upora proti okupatorju. Ne priznavam uradnega poimenovanja praznika. To ni moja intimna opcija. To je zame dan OF in basta.

Pa ne zato, seveda, ker bi bil nek strašen fan peterokrakega pa partizanskega izročila. Ne. Zato ne maram tega, ker se mi zdi zgodovinsko zamalo, neumno, ponižujoče in sramotno, da je oblast ta praznik v imenu sprave prekrstila v pavšalistično abstrakcijo blaziranega ali brezpredmetnega uporništva.

Vlada je imela v bistvu srečo, ker se ji ni bilo treba posvečati proslavljanju nečesa, kar zgodovinsko in ideološko obsoja in prezira. Me prav zanima,

»Še imate Neue Zürcher Zeitung?« — »Žal ne držimo več časopisov. Lahko vam pa prinesem Večer.« —Žarko Petan/Jože Pogačnik: Kavarna Astoria (1989). Dialog med sinom razlaščenega kavarnarja in natakarjem.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE