Novice
#desnica #Peterle #evrovolitve2019
Dan potem brez Žige Turka, Lojzetu Peterletu pa hvala za ribe in orglice.
Logo 08.06.2019 / 11.47

Nauk EP volitev: na deželi ne volijo inteligence, v mestih pa inteligenca sama (očitno niti tehnična) v bistvu ne voli.

Direktor DVK Dušan Vučko je sinoči na TVS rekel, da osebno sicer ne verjame, da bi objava izidov evropskih volitev v Sloveniji lahko vplivala na glasovanje volilcev recimo v Italiji — zaradi katerih smo se pri nas morali dolgočasiti do 11. zvečer in si kao gristi nohte —, ampak da je »legalist« in da se je dobro držati pravil.
V večini primerov zagotovo. Toda v takih primerih je spoštovanje predpisov samo druga beseda za tipično slovenski birokratizem kot krinko za pomanjkanje poguma, da bi odločali samostojno in se ravnali po zdravi pameti. To se mi zdi sramotno.
Še več! Takšna ubogljivost je znak hlapčevstva ali — prosto po Vesni V. Godina — formalističnega neoneokolonializma. Italijani še vedno volijo, mi pa zato ne smemo objaviti rezultatov! Halo?! Kot da je Trst naš.
Sramota je tudi, da nacionalna televizija ni poskrbela za vzporedne volitve. Če to res (toliko) stane, je treba Kaduncu predlagati, naj začne šparati za burek pri čem drugem. Aja, saj že špara …

Na ta desne se očitno ne poznam

Bog pomagaj, moja napoved je malo zgrešila — ampak ne tako, da bi mi moralo biti nerodno. V soboto sem namreč napovedal, da bodo SDS + SLS, SD, LMŠ in NSi dobile vsaka po dva sedeža. Namesto tega je SDS + SLS dobila enega več, NSi pa enega manj.
Očitno se na desnico ne spoznam tako dobro kot na levico. Rezultati kažejo, da dominantne in/ali mainstream stranke voli več radikalnih kot pa zmernih volilcev — tako levih kot desnih —, čeprav večja razlika med rezultatoma SDS + SLS in NSi kot pa med rezultatoma SD in LMŠ kaže, da se desni volilci bolj razslojujejo.  
Desni so očitno bolj radikalni in jim v glavnem zadošča kvečjemu SDS in tisti, ki se jim bolj ali manj slučajno pridružijo. Španovija, v katero je tokrat vstopila SLS, je bila naveza, ki je koristila predvsem Francu Bogoviču — in to še bolj kot pred petimi leti tista z NSi.
»Koalicija« med SDS in SLS se mi na notranjepolitičnem nivoju sicer ne zdi zelo obetavna. Trenutno oportuna že-že, ne pa tudi na daljši rok. Če se SDS ni mogla — po lastni krivdi — trajneje povezati z NSi, se ji tudi z SLS ne bo. Razen seveda v primeru, če bo Marjanu Podobniku kot manjšinskemu in predvsem kot zmernejšemu partnerju dolgoročno zneslo molče prenašati eskapade SDS in se otresati njihovega slabega imidža pri drugih volilcih, ki bi jih lahko nagovorila sama SLS.

Kaj v Sloveniji ne vžge

Največje presenečenje teh volitev se mi sicer zdi to, da ni (več) postal evroposlanec Lojze Peterle. Dobil je relativno malo preferenčnih glasov. In kar je še najbolj šokantno, dobil jih je celo 500 manj kot Violeta Tomić!
Možno je sicer domnevati, da je Peterletu nekaj tisoč preferenčnih glasov odžrl Žiga Turk.
Žal mi je za Peterletom, ker je bil po mojem dober in bi še bil — čeprav ga nisem nikdar volil.
No, po svoje je šokantno tudi to, da je sam Turk dobil samo 5.000 preferenčnih glasov. Bil ga je non-stop poln Twitter, ful je bil priden in si prizadeval, poosebljal je zmernost in uglajenost, imel pa je tudi najbolj domiselno samokampanjo, ki ni bila brez smisla za humor.
Očitno pa to v Sloveniji ne vžge. Twitter si za klobuk zataknite. Desničarji volijo ta hude somišljenike, predvsem pa ne marajo domnevnih izdajalcev. Ta levi so tudi zadovoljni s svojimi in ne skačejo čez plot, televizije pa ne vabijo tistih, ki so na listi šele na 8. mestu.
In če smo že pri tem: na deželi iz principa ne volijo high-brow inteligence, v mestih pa inteligenca sama — očitno niti tehnična — itak le komajda voli.
Jutri pa še par besed o žalujočih ostalih. In potem mogoče o tej famozni volilni udeležbi.

NAROČI SE
#desnica #Peterle #evrovolitve2019
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke