Kolumne

Da ne bomo kljub protestom ostali šibki, nemočni, razdeljeni, popredalčkani

21.6.2020 / 06:10 Komentiraj
Gre za politično nebogljenost, nestabilnost, ki ne zmore zmagati niti v bitki, kaj šele v vojni proti aktualnemu generalu.

Petkovi protesti postajajo vedno bolj vroči. Ni videti, da bi polena na ogenj s piromansko slastjo metali demonstranti. Bolj se zdi, da policija postaja — morda po nalogu pristojnega ministrstva — manj strpna in omejuje svobodo, ki je mirnim protestnikom zagotovljena po Ustavi. 

Čeprav ima skoraj vsak udeleženec svojega, poznamo razloge za proteste že na pamet. Omejevanje svobode in demokracije, zaničevanje lastnega ljudstva, žaljivo komuniciranje, korupcija, nepotizem, kadrovske čistke, policijsko nasilje, zaščitna oprema, kraja davkoplačevalskega denarja, aroganca, oholost … Veliko jih je.

Pozabljamo pa na dejstvo, da se protestniška sila oblikuje ne samo zaradi akutnega nezadovoljstva in konkretnih, upravičenih očitkov zadnjih stotih dni, ampak že iz volilne baze same. Ta je bila tudi na zadnjih volitvah leta 2018 še vedno večinsko leva ali vsaj levosredinska. In politična prepričanja te volilne baze so v koliziji s trenutno vladno usmeritvijo.

36,25% :...

»Politika, ki razmišlja ozko in majhno, ne more biti velika zmagovalka.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE