Kolumne

Da je Melonijeva zmagala na demokratičnih volitvah, ne pomeni, da ni nevarna

5.10.2022 / 06:10 Komentiraj
K minimaliziranju grožnje fašizma prispeva udomačena kvazifeministična iluzija, da bo svet boljši, če mu bodo vladale ženske.

V resnici je simptomatično, kako je bila sprejeta zmaga Giorgie Meloni in njene neofašistične stranke Bratje Italije. Pred volitvami je bilo mogoče opaziti skrb, kaj bi njena zmaga pomenila za Italijo, Evropo, desnico, levico itd.

Prvotno izražanje zaskrbljenosti pa je po zmagi zamenjalo vsesplošno minimaliziranje nevarnega dejstva, da je z Giorgio Meloni prišel v Evropi na oblast fašizem po demokratični poti.

To zmanjševanje nevarnosti je mogoče razložiti na številne načine. Od politične preračunljivosti pa do delovanja indvidualnih psiholoških obrambnih mehanizmov. Ljudje namreč skoraj avtomatično zmanjšujejo pomen nevarnosti, ki jim preti. Spomnimo se Judov, ki niso verjeli, da jim s strani nacionalsocializma res grozi nevarnost. Ta vera je bila stabilna in množično razširjena — vse dokler ni bilo prepozno.

Točka brez povratka

Sámo po sebi se zastavlja vprašanje, ali pri Melonijevi in italijanskih neofašistih ne gre za isti fenomen. Za vprašanje, kje je...

“K minimaliziranju nevarnosti zmage Giorgie Meloni prispeva tudi v Evropi zelo udomačena kvazifeministična iluzija, da bo svet boljši, če mu bodo vladale ženske.” — [Fotografija: Guglielmo Mangiapane/Reuters]REUTERS
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE