Kolumne

Črni panter, Beli Panter: Živalski vrt predsednika vlade

10.5.2021 / 06:10 Komentiraj
Kaj vas moti na teh manšetnih gumbih? V državi z grbom, ki zgleda kot logo Ferijalnog saveza Jugoslavije, je to prava izbira.

Domislica vlade, da bo za protokolarna darila med predsedovanjem Svetu EU talala manšetne gumbe z motivom tako imenovanga karantanskega črnega panterja, se mi ne zdi taka katastrofa, kot je prepričan ljudski glas. Bo pač panter. Lahko bi bil tudi slonček ali miška. In ne vem, zakaj bi vsaka Micka morala imeti mnenje o protokolarnih darilih.

A če podrobno razmislimo, je ideja na vsak način bedna in tipična. Pa ne samo za to vlado, ampak za Slovenijo nasploh. Ker če še niste opazili v zadnjih tridesetih letih, Slovenija je država z bedno vizualno kulturo in temu primernimi državnimi simboli in iz njih izpeljanimi parafernalijami.

Mačistično, patriarhalno darilo

Zdi se mi skratka vseeno, ali je panter avtohton, zgodovinsko izpričan, zoološko ali heraldično realen slovenski simbol ali ne. Z nesrečno živaljo na manšetnih gumbih je že brez tega dovolj drugih problemov.

Za začetek: kako se lahko nekdo spomni človeka generično obdarovati z manšetnimi gumbi?! Kdo...

“Ne krivite torej Janše ali Urbanije — niti avtorja grba Pogačnika. Krivite osamosvojitelje. Poskrbeli za državo, niso pa poskrbeli za njene oblikovne pritikline.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE